Тисячі веб-камер і система ідентифікації осіб. Москва використовує досвід Китаю

«Москва будує систему цифрового контролю громадян з використанням тисяч камер, системи ідентифікації осіб і доступу силових служб до цих даних в Інтернеті»,- повідомила незалежна «Нова газета». Редакція зазначає, що столиця Росії використовує досвід Китаю.
«З 2010 року під управлінням мера Сергія Собяніна Москва стала більш технологічно розвиненим містом; його влада захопилися новими технологіями. Першим етапом був повний перехід від паперових документів до електронних, що дозволяє ефективно працювати з великими обсягами даних»,- повідомляє незалежна газета. Влада сама пояснює ці технологічні зміни попитом жителів на більшу зручність послуг, що надаються містом, і прагненням поліпшити управління столицею.
Однак, згідно з планами мерії, «через 10 років москвичі будуть жити в цифровому мегаполісі майбутнього, що нагадує щось середнє між Кремнієвої долиною і Китайським автономним районом Синьцзян-Уйгур, де була створена система тотального відстеження громадян»,- попереджає «Нова газета». Вона робить такі висновки з програми «Розумне місто», яка охоплює період до 2030 року.
«Нова газета» приділяє особливу увагу департаменту інформаційних технологій (DIT) при мерії столиці. Фінансування цього підрозділу має бути збільшено в 2020 році приблизно на 20 відсотків. До недавнього часу відповідальним за цей відділ був заступник мера Анастасія Ракова, одна з найвпливовіших людей серед московських чиновників.
Влада Москви приділяє велику увагу безпеці, зокрема, впровадження системи відеоспостереження і розпізнавання осіб. Вже в 2016 році з’явилися чутки про підключення міських камер до системи ідентифікації осіб і переговорах мера з NTechLab, яка розробила технологію під назвою FindFace.
З її допомогою можна було знайти профіль будь-якої людини в популярній соціальній мережі ВКонтакте по фотографії. Сервіс FindFace більше не працює, але NTechLab стала частиною державної Rostiech.
Подальший розвиток моніторингу міста в 2017-18 роках був пов’язаний, зокрема, з чемпіонатом світу з футболу, організованим в Росії. «Влада серйозно ставиться до впровадження «розумних» камер в 2019 році»,- пише газета.
Незалежне видання нагадує, що в травні цього року Собянін оголосив про створення системи розпізнавання осіб з використанням більш 200000 камер спостереження міста.
«Нова газета» наголошує, що за допомогою правильно працючих алгоритмів, заснованих на зображенні з камер, можна ідентифікувати людину незалежно від таких перешкод, як слабке освітлення, окуляри і бороду, що закривають обличчя. Система ідентифікує людей на основі не тільки рис обличчя, але і силуету, форми черепа, розрізу очей і рота – ці параметри не змінюються протягом усього життя.
Росія тісно співпрацює з Китаєм в розробці системи моніторингу міста. Цього літа Ілля Кузьмін з відділу міжнародних контактів мера повідомив, що столична влада направляє до Пекіну делегацію, яка досліджує їх системи відеоспостереження та методи аналізу і обробки даних.
«Однак технології ідентифікації можуть становити загрозу для жителів Москви через ризик помилок, відсутність нормативних актів, що регулюють використання даних службами безпеки, і частих витоків даних в Росії»,- попереджає «Нова газета».