США розгорнули програму установки малопотужного ядерної зброї на підводні човни

Сполучені Штати оголосили сьогодні, що вони вперше застосували малопотужне ядерну зброю на борту підводного човна у відповідь на розробку Росією такої зброї, повідомив Франс.

«ВМС США розгорнули малопотужні ядерні боєголовки W76-2 в балістичної ракети, випущеної підводним човном», – заявив в заяві заступник міністра оборони з політичних питань Джон Рудь.

Коли два роки тому була опублікована нова ядерна доктрина США, Пентагон попередив, що він змінить п’ятдесят ядерних головок, щоб зменшити їх потужність і поставити їх на борт підводних човнів. Це відповість на загрозу, яка нібито походить з Росії.

За словами Вашингтона, Москва перебуває в процесі модернізації арсеналу з 2000 одиниць тактичної ядерної зброї, яке становить загрозу для європейських країн на її кордонах. Таким чином, за словами Вашингтона, Москва не виконує свої зобов’язання, що випливають з Нового договору про роззброєння СНД про обмеження стратегічних озброєнь.

Це тактична ядерна зброя з потужністю, меншою, ніж у хиросимськой бомби, дозволить Москві мати перевагу над Заходом в разі конфлікту.

Руд заявив сьогодні, що розгортання Вашингтоном програми першого ядерної зброї малої потужності покликане посилити стримування і дати Сполученим Штатам можливість реагувати швидко і з меншими втратами.

Ядерна боєголовка W76-2 має заряд вибухової речовини, оцінений в п’ять кілотонн. Він був розташований в кінці минулого року на американській підводному човні під назвою Теннессі, яка патрулює Атлантику. Це в три рази менше, ніж 15 кілотонн бомби в Хіросімі і набагато нижче 455 кілотонн і 90 кілотонн ядерної зброї, що вже знаходяться на борту американських підводних човнів, вважають експерти Вільям Аркін і Ханс Крістенсен з Американської федерації вчених.