Перші підсумки регіональних виборів в Німеччині – Меркель серйозно програє

“Німецький християнсько-демократичний союз (ХДС) посів друге місце на регіональних виборах в бундестаг в двох федеральних землях”, – передає ТАСС. “В обох випадках партія показує найгірший для себе результат в цих регіонах за всю історію”, – зазначає видання.

Вчора були обрані регіональні парламенти земель Рейнланд-Пфальц і Баден-Вюртемберг. У першій провінції, згідно з початковими опитуваннями, ХДС набрала 26%, що на 5,8% менше, ніж в 2016 році. У другій програли християнські демократи, набравши 23%. Консерватори ніколи не набирали менше голосів ні в одній із зон. Результати будуть підведені в найближчі кілька годин, що може привести до змін.

За повідомленнями ЗМІ, тепер ясно, що християнські демократи втратять довіру в Баден-Вюртемберзі та, можливо, їм доведеться сформувати правлячу коаліцію з зеленими.

У Рейнланд-Пфальц, який був оплотом соціал-демократів протягом трьох десятиліть, ХДС доведеться задовольнятися тим, що вона є найбільшою опозиційною партією.

Права «Альтернатива для Німеччини» набрала 10,5% (в 2016 році у неї було 12,6%), Ліберально-вільна демократична партія – 6,5% (6,2%), «Зелені» – 8,5% ( 5,3%), «Вільні виборці» – 5,5%, ліві не долають п’ятивідсотковий бар’єр.

Коаліція СДПН, зелених і лібералів зараз при владі в Рейнланд-Пфальц. У них ще є шанс продовжити роботу в цьому складі.