Вища освіта й університети Японії

Навчання в Японії для українців та інших іноземців – це чудова можливість вивчити приголомшливу культуру та традиції Країни сонця, що сходить, отримати якісні знання та диплом престижного вузу, який котирується як у розвинених регіонах Азії, так і в державах – членах Євросоюзу. Стабільне підвищення фінансування та всебічне поліпшення системи вищої освіти є одним із пріоритетних завдань місцевого уряду.Навчання в Японії

Випускники японських вузів, включаючи іноземців, відповідають всім міжнародним нормам і стандартам щодо можливостей працевлаштування майже в будь-якій точці світу. Власне, робота в Японії сьогодні користується великим попитом у претендентів з-за кордону, а закінчення місцевого університету значно підвищує шанси на успішний пошук вакансії. Зарплати японських працівників постійно ростуть і в 2017 році в середньому становили близько 3000 доларів на місяць до сплати податків.

ЗМІСТ

Вища освіта в Японії

За масштабом економіки Японія посідає третє місце у світі після США та Китаю. Успішний розвиток держави став можливим багато в чому завдяки впровадженню в усі галузі промисловості передових науково-дослідних розробок місцевих вчених і неймовірною працездатності японських громадян загалом. Тому сьогодні жителі всіх куточків планети мають можливість користуватися високотехнологічною продукцією таких компаній, як Nissan, Toyota, Honda, Panasonic і Sony.

Система вищої освіти Японії містить численні спеціалізовані школи, коледжі та близько 800 університетів, які поділяються на три типи:

  • Національні (National). У Японії функціонує близько 90 національних вузів, які повністю фінансуються державою. Найбільші – це Токійський і Кіотський, які входять у трійку найкращих японських університетів. Вартість навчання в національних вищих навчальних закладах вважається найбільш прийнятною.
  • Державні (Public).Основна відмінність державних університетів від національних полягає в структурі управління та фінансування. Вишами цього типу керують префектури за місцем розташуванням, а бюджет формується за рахунок податків місцевих жителів. Сьогодні в Японії близько 100 державних університетів.
  • Приватні (Private).Найдорожче навчання в Японії пропонує найбільш численна група (близько 600) вищих навчальних закладів, які називаються приватними. Середня вартість чотирирічних курсів – 60-70 тисяч доларів. Популярні приватні вузи Японії – це Університет Кейо та Університет Васеда.

На відміну від багатьох інших держав світу, академічний рік у більшості вищих навчальних закладах Японії триває з квітня по березень. Проте в країні достатньо вузів із більш звичною для зарубіжних студентів системою навчання, у яких навчальний рік починається у вересні або жовтні. Крім того, для допомоги та швидкої адаптації іноземців до місцевих університетів набирається велика кількість викладачів із країн за межами Японії.

Як вступити до університету Японії

Уряд Японії прагне залучити якомога більше студентів з-за кордону (мета – 300 тисяч іноземців до 2020 року), і для цього створюються сприятливі умови. Наприклад, спрощується процес подачі заявки до місцевих ВУз, збільшується кількість курсів, які частково або повністю викладаються англійською мовою. Однак більшість програм навчання передбачають володіння японською.

Для отримання детальної інформації про вимоги до зарахування та переліку документів необхідно звертатися в конкретний японський вуз, але можна виділити загальні умови.
  1. Вік не менше 18 років.
  2. Середня освіта, отримана за кордоном, має становити не менше 12 років. В іншому випадку необхідно пройти спеціальні підготовчі курси в японських навчальних закладах, акредитованих Міністерством освіти, культури, спорту, науки і технологій Японії (МОКСНТ). Альтернативний варіант – це наявність диплома про вищу освіту не нижче ступеня бакалавра.
  3. Обов’язкова вимога для вступу до університету Японії полягає в успішному проходженні стандартизованого тесту – Examination for Japanese University Admission for International Students (EJU).

За деякими оцінками, близько 95% національних і 65% державних університетів Японії вимагають від іноземних студентів проходження вищевказаного тесту. У ході тестування перевіряються знання іноземних мов, японської історії та культури, а також у таких галузях, як географія, математика, хімія, фізика, біологія, економіка та деякі інші. Вибір дисциплін залежить від вузу та напряму навчання.

Іспит проводиться щорічно в середині січня протягом двох днів у спеціальних центрах, що функціонують по всій країні. У кандидата є всього одна спроба. Реєстраційний збір – близько 60-80 доларів. Додаткові вимоги до іноземців, що вступають в японських ВНЗ, стосуються правильного оформлення заявки та підготовки документів, підтвердження достатніх фінансових коштів і отримання студентської візи.

Вартість навчання в Японії

На жаль, безкоштовне навчання в університетах Японії для українських та інших іноземців майже недоступне. Максимум, на що можна розраховувати, – це стипендії та гранти від МОКСНТ або Японської організації студентських послуг (JASSO). Але все ж таки більшість зарубіжних студентів змушені покривати витрати на навчання та проживання самостійно, а вартість навчання в Японії – одна з найдорожчих в Азії.

У середньому один рік навчання в японському ВНЗ коштує 4700 доларів. Плюс разовий вступний внесок в розмірі 2240 або 2738 доларів для державних і національних університетів відповідно. У приватних вищих навчальних закладах Японії вартість навчання коливається від 5 000 до 12 000 доларів на рік.

Додаткові витрати середньостатистичного іноземного студента, пов’язані з харчуванням, орендою житла та проведенням дозвілля, варіюються в межах 700-800 доларів на місяць. У Токіо, який вважається одним із найдорожчих міст світу, буде потрібна сума не менше 900-1000 доларів.

Кращі університети Японії

У першу сотню престижного міжнародного рейтингу кращих ВНЗ планети QS World University Rankings 2018 входять шість університетів Японії, а всього в списку – 43 вищі навчальні заклади цієї країни.

Токійський університет (The University of Tokyo)

Токійський університет фото

Найкращий виш Японії за версією багатьох авторитетних рейтингів, включаючи QS World University Rankings 2018, у якому Токійський університет займає 28-ме місце. Дата заснування – 1877 рік. Сьогодні у вузі навчаються понад 28,2 тисячі студентів, включаючи 3,7 тисячі іноземців.

Структура навчального закладу складається з 10 факультетів, 11 афілійованих науково-дослідних інститутів, 13 університетських центрів, 3 бібліотек і 2 інститутів поглибленого навчання. У 2015 році професор Токійського університету Такаакі Кадзіта став лауреатом Нобелівської премії з фізики, а в 2016 році випускник вузу Йосінорі Осумі – з медицини та фізіології. Вартість навчання – 535 800 єн на рік (близько 4700 доларів).

Кіотський університет (Kyoto University)

Вищий навчальний заклад розташований в колишній столиці Японії – місті Кіото. Дата заснування – 1897 рік. Кіотський університет є другим за величиною вузом країни та в рейтингу QS World University Rankings 2018 займає 36-те місце. У складі вишу 3 кампуси, 10 факультетів, 16 вищих шкіл, 13 науково-дослідних інститутів і 21 науково-освітній центр.

В університеті навчається понад 22,7 тисячі студентів, з яких близько 1880 – іноземці. Навчальний процес забезпечують понад 7 тисяч співробітників, в тому числі 1089 осіб професорського складу. Випускник Кіотського університету Ісаму Акасака в 2014 році отримав Нобелівську премію з фізики. Вартість навчання – 535 800 єн на рік (близько 4700 доларів).

Університет Осаки (Osaka University)

Виш розташований у третьому за кількістю населення місті Японії – Осаці. Офіційна дата заснування – 1931 рік, хоча фактично функціонує ще з 1869 року. Один із найбільших навчальних закладів країни, Осакський університет у рейтингу QS World University Rankings 2018 розташувався на 63-му місці.

Структура вишу представлена ??4 кампусами, 11 факультетами, 4 бібліотеками та великим дослідницьким інститутом мікробних захворювань. Кількість студентів перевищує 20 тисяч чоловік, з яких близько 1500 – іноземці. Випускник університету Осаки Хідекі Юкава став лауреатом Нобелівської премії з фізики в 1949 році. Вартість навчання – 535 800 єн на рік (близько 4700 доларів).