Американські фармацевтичні компанії закликають не передавати технологію РНК-вакцин Росії і Китаю

Фармацевтичні компанії США посилюють тиск на Вашингтон, щоб той не підтримав призупинення дії патентів на вакцини проти коронавіруса. Один з їхніх аргументів, згідно Financial Times, полягає в тому, що нові наукові методи можуть потрапити до рук Китаю і Росії.

Джерела повідомили газеті, що лобісти попередили чиновників Білого дому, що Москва і Пекін можуть використовувати платформу, яку американські компанії Pfizer і Moderna використовували для створення вакцин для своїх власних цілей. Препарати матриксной рибонуклеїнової кислоти (мРНК) – це відносно новий підхід до розробки вакцин, вперше широко використаний під час пандемії COVID-19.

Їх розробники очікують, що в майбутньому препарати на основі мРНК можуть показати свою ефективність в лікуванні та профілактиці ряду захворювань, включаючи рак і серцево-судинні захворювання. Pfizer і Moderna, а також інші виробники вакцин проти COVID-19 в США не відповіли на запит газети про коментарі.

В кінці минулого року Індія і Південна Африка закликали СОТ закликати країни, що виробляють вакцини проти COVID-19, тимчасово відмовитися від патентів на ліки від коронавіруса, враховуючи масштаби пандемії. За даними видання, на сьогоднішній день цей заклик підтримали понад 60 країн. Раніше в цьому місяці 175 лауреатів Нобелівської премії і колишні глави держав і урядів закликали президента США Джо Байдена підтримати призупинення дії угоди СОТ про торговельні правах інтелектуальної власності на вакцини проти коронавіруса.

Як зазначає видання, адміністрація колишнього президента США Дональда Трампа рішуче виступила проти цього кроку, але нове керівництво США розглядає таку можливість, про що свідчать недавні заяви торгового представника США Кетрін Тай. Під час заходу СОТ 14 квітня вона сказала, що Сполученим Штатам і світу слід розглянути можливість перегляду діючих правил торгівлі на основі уроків, витягнутих з боротьби з COVID-19 і ВІЛ / СНІДом.