У Ліоні хочуть прибрати м’ясо з меню в шкільних їдальнях

“Рішення мера Ліона, визнаного багатьма кулінарною столицею країни, тимчасово прибрати м’ясо з меню на шкільних їдальнях під час пандемії коронавируса, викликало серйозну політичну полеміку у Франції”, – пише британська газета The Guardian.

Кабінет міністрів звинуватив мера Грегорі Дуссен в «ідеологічній» і «елітарній» поведінці після того, як міра, яка розглядається в декількох інших містах, включаючи Париж, вступила в силу в школах Ліона в понеділок.

Муніципальна рада заявила, що рішення надати один обід з чотирьох страв без м’яса було чисто практичним, заявивши, що правила фізичного дистанціювання вимагають більшої кількості місць у шкільних їдальнях і не можуть обслуговувати стільки дітей, якщо є вибір м’ясного і вегетаріанського меню.

Але потужне сільськогосподарське лобі Франції буде запекло опиратися будь-яких пропозицій щодо скорочення споживання м’яса. Рішення Ліона було зустрінуте акціями протесту перед ратушею. На плакатах було написано: «М’ясо з наших полів = здорова дитина» і «Відмова від м’яса – гарантія слабкості проти майбутніх вірусів».

Міська рада Ліона пообіцяв, що столові знову запропонують м’ясний варіант, як тільки обмеження будуть зняті і у школярів буде більше часу для їжі, зазначивши, що тимчасові меню не вегетаріанські, але містять рибу і яйця.