Вашингтоно-берлінська угода: очікується завершення будівництва “Північного потоку-2”

Сполучені Штати розраховують, що будь-який майбутній уряд Німеччини виконає взяті на себе Берліном зобов’язання в рамках угоди з Вашингтоном по газопроводу «Північний потік – 2». Про це заявив високопоставлений представник Держдепу.

«Північний потік – 2» – одне зі спірних питань у відносинах Вашингтона і Берліна. Влада Німеччини неодноразово заявляла, що вважає за необхідне завершити будівництво газопроводу.

У Берліні цей проект вважають економічним, але вони закликають Україну зберегти роль транзитної країни. Вашингтон виступив проти будівництва і спробував заблокувати проект.

Вчора було офіційно оголошено про досягнення угоди між США і Німеччиною по «Північному потоку – 2». Вашингтон прийшов до висновку, що санкції не зупинять будівництво майже повного газопроводу.

У той же час США залишили за собою право вжити заходів у відповідь на «використання Росією енергії, як геополітичного зброї в Європі» та «агресію проти України».

У документі говориться, що Німеччині доведеться зробити «швидкі дії» на національному рівні і «настояти на ефективних діях на рівні Європейського союзу (ЄС)».

Російська сторона, в свою чергу, неодноразово підкреслювала, що «Північний потік – 2» є торговим проектом і реалізується спільно з європейськими партнерами.

«Проект газопроводу «Північний потік – 2» завершено на 99%, і зупинити його реалізацію вже неможливо», – заявив журналістам президент США Джо Байден.

Байден також зазначив, що Німеччина взяла на себе «зобов’язання»: в разі потреби (якщо Москва припиняє транзит через Україну і проявляє агресію) Берлін передасть питання в ЄС з проханням про спільні санкції проти Росії.