Трамп закликав своїх прихильників провести мітинг у Вашингтоні 6 січня

“Президент США Дональд Трамп закликав своїх прихильників зібратися у Вашингтоні 6 січня для останньої спроби чинити тиск на Конгрес, щоб той не підтримав перемогу Джо Байдена на президентських виборах”, – повідомляє AFP.

Очікується, що в цей день тисячі протестуючих в столиці США висловять підтримку Трампу і його звинуваченнями в масових фальсифікаціях на виборах 3 листопада. Очікується, що на заході також будуть присутні члени ультраправого ополчення Proud Boys. Вони взяли участь в аналогічній акції протесту 12 грудня, але вона переросла в бійку, кілька людей отримали ножові поранення і десятки арештовані.

За вихідні Трамп кілька разів написав у Твіттері, щоб закликати своїх прихильників взяти участь в мітингу, назвавши вибори «найбільшою аферою в історії нашої країни».

6 січня віце-президент Майк Пенс повинен головувати на засіданні Конгресу для затвердження результатів голосування делегатів від кожного штату США в Колегії вибірників: Байден отримав 306 голосів, а Трамп – 232. Процедура в Конгресі, як зазвичай, буде формальністю. Але Трамп і його прихильники намагаються змусити Пенса відкинути встановлені результати виборів в штатах, в яких переміг Байден, і це принесло йому більше голосів в Колегії вибірників. Однак, на думку юристів, Пенс не має на це повноважень.

Через відсутність доказів на підтримку звинувачень у фальсифікації виборів, п’ятдесят скарг, поданих союзниками Трампа в Сполучених Штатах, були майже всі відхилені судом, або апелянти відмовилися робити подальші дії.