США святкують День подяки

Четвертий четвер листопада у США відзначається як День Подяки.

Свято входить до числа фаворитів американців разом з Різдвом, що наближається. Індичка – традиційна страва, яку подають на стіл у кожному будинку. День подяки традиційно відзначається в останній четвер листопада.

В 1620 корабель з більш ніж 1000 англійських поселенців перетнув Атлантику і пришвартувався в Новому Світі. Прочани оселилися в районі, де сьогодні знаходиться Массачусетс. Перша зима, яку вони провели в Америці, була досить складною, оскільки вони приїхали досить пізно і не встигли садити овочі та фрукти. Відсутність свіжих продуктів харчування призвела до поширення хвороб, яких страждали поселенці, і з них померли.

У цей лихоліття на допомогу паломникам прийшло місцеве індіанське плем’я – ірокези. Провесною вони навчили новоселів, як вирощувати кукурудзу та інші рослини, які використовувалися в їжу. Індіанці також відкрили їм тонкощі полювання на дичину та рибу. Завдяки тому, що індіанське плем’я дізналося, восени 1621 року паломники насолоджувалися рясним урожаєм кукурудзи, гарбуза і т. д., які забезпечували їх їжею протягом року.

Колонізатори були дуже задоволені досягнутим і вирішили влаштувати особливе свято, щоб подякувати ірокезам.

Паломники запросили індійського лідера та його близьких подякувати їм та пригостити дарами природи. Місцеві принесли дичину, тому стіл був переповнений їжею. Так 1621 року в Америці святкували перший День подяки. Згодом колонізатори навчилися готувати різні делікатеси із фруктів та овочів за індійськими рецептами.

Після святкування першого Дня подяки свято стало популярним в інших частинах країни, але поселенці обрали для його святкування інші дні. Після того, як Сполучені Штати стали незалежною державою, Конгрес рекомендував відзначати це свято всією країною лише один раз на рік. 1789 року Джордж Вашингтон, перший президент Америки, офіційно оголосив 26 листопада Днем подяки. Однак свято, як і раніше, відзначається в Сполучених Штатах у різні дати в різних штатах, поки Сара Джозеф Хейл, редактор Goody’s Lady’s Book, не звернеться до цього питання. Понад 30 років вона писала листи губернаторам та президентам, пропонуючи визнати День Подяки національним святом.

Нарешті, в 1863 році президент Авраам Лінкольн офіційно оголосив, що День Подяки відзначатиметься в останній четвер листопада у всіх штатах та всіма віруючими.

В 1939 тодішній президент США Франклін Рузвельт переніс відпустку на тиждень вперед. Ідея полягала в тому, щоб збільшити на тиждень час, коли американці купують різдвяні подарунки. Однак у деяких штатах цей день відзначався нещодавно встановлену дату, а в інших продовжували відзначатись в останній четвер листопада. Однак через два роки після скасування свята на тиждень уперед було вирішено, що День Подяки повернеться в останній четвер листопада і відзначатиметься до цього дня.

День подяки не обходиться без традиційного поїдання індички. Цей звичай встановив Бенджамін Франклін, який хотів зробити тварину національним символом Америки. Він вибрав птицю, бо вона швидко бігає, хитра, у неї гострий зір і велична постава. Таким чином, індичка поступово стала обов’язковою їжею свята. Прикрашати прийнято чорничним соусом.

Сьогодні американці приготують та з’їдять 46 мільйонів індичок.