Помер американський астронавт Майкл Коллінз

Астронавт Майкл Коллінз помер в США у віці 90 років. Він був одним з трьох членів екіпажу місії Apollo-11, яка вперше в історії людства відправила астронавтів на Місяць. Про це повідомило НАСА.

“Країна втратила справжнього піонера і дослідника, астронавта Майкла Коллінза”. Як сказав керівник НАСА Стів Юрчик, “будучи пілотом командного модуля Apollo-11 – дехто називав його самим одиноким людиною в історії – в той час, як його колеги вперше побували на Місяці, він допоміг нашій країні добитися видатних результатів”.

На сьогодні Базз Олдрін залишається єдиним, хто вижив в Сполучених Штатах з першої групи місячних астронавтів.

Пілотований політ відбувся 16 липня 1969 року. Космонавти провели в космосі 11 діб. Екіпаж складається з Базза Олдрина, Майкла Коллінза і Ніла Армстронга.

Коллінз залишався на орбіті, керуючи командним модулем Apollo-11 Columbia під час місії, в той час, як його колеги по команді, Ніл Армстронг і Базз Олдрін, зробили свої перші кроки на поверхні Місяця 20 липня 1969 року. Його часто вважали “зоряним” самотнім космонавтом, тому що сам не ступав на Місяць.

Всі члени екіпажу були досвідченими пілотами. Армстронг служив у ВМС США, але перед польотом пішов у відставку і був цивільним співробітником НАСА. І Коллінз, і Олдрін були офіцерами ВПС США.

Коллінз народився 31 жовтня 1921 року в Римі, Італія. Він виріс в родині військового.

У складі третьої групи з 14 астронавтів НАСА він брав участь в першому космічному польоті в 1966 році на ракеті Gemini 10.

Він четверта людина в світі, що зробив вихід у відкритий космос, і друга людина, яка сама облетіла Місяць.