Японія розробляє дерев’яні супутники для зменшення кількості космічного сміття

“Японська компанія і Кіотський університет спільно паланують розробити до 2023 року перші в світі дерев’яні супутники”, – повідомляє BBC.

Лісозаготівельна компанія Sumitomo Forestry заявила, що почала дослідження в галузі використання деревини в космосі.

Партнерство почнеться з експериментів з різними породами деревини в екстремальних умовах на Землі.

Космічне сміття стає все більш серйозною проблемою через те, що на орбіті Землі все більше і більше супутників.

Дерев’яні супутники будуть горіти без викиду шкідливих речовин в атмосферу.

«Ми дуже стурбовані тим, що всі супутники, які повторно входять в атмосферу Землі, згорають і створюють дрібні частинки алюмінію, які залишаються у верхніх шарах атмосфери протягом багатьох років», – сказав професор і астронавт Такао Дої з Кіотського університету.

За його словами, це в кінцевому підсумку позначиться на навколишньому середовищі Землі.

«Наступним етапом буде розробка інженерної моделі супутника, а потім ми створимо літаючу модель»,- додав він.

Як астронавт, Дої відвідав Міжнародну космічну станцію в березні 2008 року. Під час своєї місії він став першою людиною, що запустила в космос бумеранг, який був спеціально розроблений для використання в умовах мікрогравітації.

Sumitomo Forestry, частина Sumitomo Group, заснована більше 400 років тому, оголосила, що буде працювати над створенням деревини, яка буде надзвичайно стійкою до різних перепадів температури і сонячного світла.

За даними Всесвітнього економічного форуму, на орбіті Землі перебуває близько 6000 супутників. Близько 60% з них не працюють (космічне сміття).

За оцінками дослідницької компанії Euroconsult, в цьому десятилітті щорічно буде запускатися 990 супутників, а це означає, що до 2028 року на навколоземній орбіті може бути 15000 супутників.