Екс-президент Чехії Вацлав Клаус подасть апеляцію на штраф за відсутність маски

Колишній президент Чехії Вацлав Клаус заявив, що оскаржить накладений на нього штраф за те, що в минулому році з нагоди Дня незалежності Чехії він не носив маску.

Клаус сказав, що штраф в розмірі 10 000 чеських крон (близько 400 євро) був «політичним актом» і не має під собою жодних протиепідемічних підстав.

28 жовтня 79-річний екс-президент поклав квіти перед празької ратушею і виголосив коротку промову, але при цьому був без маски. Він також використовував свій виступ для критики протиепідемічних заходів уряду. У Чеській Республіці в відкритих громадських місцях носити маску обов’язково.

Клаус каже, що він просто скористався своїм правом на свободу слова, яке гарантується чеською конституцією. Трохи більше двох тижнів тому він потрапив до заголовків газет після того, як приєднався до демонстрації в Празі проти протиепідемічних заходів.

Клаус був главою держави з 2003 по 2013 рік. З 1993 по 1998 рік він був прем’єр-міністром. Останнім часом він став відомий, як запеклий критик єдиної європейської валюти і скептик щодо заходів по зміні клімату.