Конгрес США схвалив ініціативу введення нових санкцій проти «Північного потоку – 2»

Законодавча ініціатива про нові санкції проти газопроводу «Північний потік – 2» була прийнята Палатою представників США (нижня палата Конгресу) в рамках оборонного бюджету на наступний фінансовий рік, який починається в країні 1 жовтня. Про це стало відомо з трансляції засідання на C-SPAN.

Включення цієї ініціативи в якості поправки до проекту оборонного бюджету було одностайно підтримано законодавцями раніше на цьому тижні. Після голосування нижня палата схвалила сам проект бюджету.

Автор поправок – республіканець Майкл Макколл (зі штату Техас). Ініціатива передбачає, що не пізніше, ніж через 15 днів після її вступу в силу в рамках оборонного бюджету президент США повинен ввести обмеження для організацій і осіб, «відповідальних за планування, будівництво і експлуатацію» трубопроводу.

Перебувати в списку санкцій означає заморожування активів в США і заборону громадянам або компаніям США вести справи з особами, включеними до списку. Обмежувальні заходи також включають заборону на в’їзд в США, відмову у видачі віз і відкликання діючих віз для осіб, пов’язаних з проектом.

Крім того, в рамках оборонного бюджету була прийнята ініціатива, яка зобов’язує міністра оборони США і держсекретаря США подати конгресменам звіт з описом фінансових вигод, які Росія отримає від запуску трубопроводу, а також аналіз ризиків безпеки, які спричинить за собою завершення «Північного потоку – 2» для України, європейських союзників і НАТО.

Затвердження оборонного бюджету Палатою представників не означає автоматичного вступу в силу всіх представлених ініціатив. Її версія проекту оборонного бюджету, яка відрізняється від прийнятої в нижній палаті, ще не схвалена Сенатом США.

Потім буде скликана комісія для узгодження деталей двох проектів. Обидві палати знову повинні будуть проголосувати за узгоджений документ, після чого він буде відправлений главі держави на підпис. Зазвичай весь цей процес триває до кінця осені – початку зими.

США і Німеччина досягли домовленості по “Північному потоку – 2” 21 липня. Зокрема, Вашингтон визнав, що санкції не зупинять проект, а Берлін пообіцяв вимагати продовження транзиту російського газу через Україну. У той же час влада США залишила за собою право вжити заходів у разі використання Росією “блакитного палива” в якості геополітичної зброї в Європі і агресії проти України.