Ніякого ранкової кави і круасанів у французьких кафе, якщо у вас немає карти Covid

“Французький ранковий ритуал з кавою і круасанами став більш складним, оскільки люди повинні пред’явити докази вакцинації або негативний тест на COVID-19, перш ніж поснідати в своєму улюбленому кафе, хоча багато ресторанів проігнорували нові правила”, – повідомляє Euronews.

Тепер вам потрібно показати медичну карту для відвідування ресторану або бару, для доступу до невідкладної допомоги в лікарні або поїздки на міжміському транспорті, що є частиною урядової кампанії щодо стримування четвертої хвилі коронавіруса.

Президент Еммануель Макрон оголосив про заходи минулого місяця з чітким посланням: зробіть вакцинацію.

Рівень вакцинації підскочив, коли французи зіткнулися з перспективою відмови в деяких повсякденних задоволеннях, але це також викликало хвилю вуличних протестів.

«Це просто: ми завантажили додаток і скануємо QR-коди клієнтів, і якщо вони дійсні, то відвідувачі можуть увійти. А якщо вони недійсні, ми не зможемо їх обслужити», – сказав Ромен Дікресченцо, менеджер кафе в районі Монмартр.

Він сказав, що відмовив десяткам людей, деякі з яких забули пропуски, а також тим, хто не був вакцинований.

Власникам кафе і барів, викритих у порушенні правила, загрожує попередження, а за друге порушення – закриття на 7 днів. Наступні порушення можуть призвести до одного року тюремного ув’язнення.

Однак з 10 власників ресторанів і кафе в Парижі, з якими розмовляв кореспондент Рейтер, половина заявили, що відмовляються перевіряти медичні картки.

Противники пропуску кажуть, що він впливає на їх свободу і дискримінує тих, хто не хоче вакцинуватися від COVID.

Дані МОЗ показують, що 9 з 10 пацієнтів з COVID, що надійшли в реанімацію в кінці липня, не були вакциновані.

Дослідження показують, що більшість французів підтримують карту здоров’я.

Законодавство, що регулює вимоги до медичної карти, буде діяти до середини листопада.

Перевірка медичних карт також здійснюється на вокзалі в Парижі. За словами міністра транспорту, перевірки поїздів будуть вибірковими і будуть проводитися на кожних чотирьох потягах далекого прямування.