Що робити, якщо стався нещасний випадок в Польщі

Беззаперечно, бути багатим і здоровим краще, ніж бідним і хворим. Але вирушаючи за кордон і, безсумнівно, сподіваючись на краще, можна потрапити і в неприємні ситуації – нещасний випадок. Для тих, у кого нещастя вже сталося, і для тих, хто бажає заздалегідь знати про необхідні дії, у цьому матеріалі буде зібрано всі основні дані з цього питання.

ДТП

Нещасний випадок на відпочинку? ДТП? Зламали ногу на виробництві або схопили апендицит? Які виплати за страховкою, як правильно оформити поліс, куди звертатися, якщо стався страховий випадок – ці та інші питання розглянемо максимально докладно.

ЗМІСТ

1 Що таке нещасний випадок в страхуванні?

2 Що є, а що не є нещасним випадком?

3 Класифікація нещасних випадків

4 Медичне страхування від нещасних випадків за кордоном

5 Що робити. якщо відбувся страховий випадок в Польщі?

6 Куди звернутися? Використання Асистансу

7 Особливості виробничих травм

8 Вирішення спірних питань при травмах на виробництві для українців

9 Які документи потрібні для виплати страховки?

10 Терміни

11 На яку суму страхової виплати можна розраховувати?

12 Що робити в разі відмови у виплаті?

 

Що таке нещасний випадок в страхуванні?

Тут і далі будуть описані основні параметри, пов’язані з нещасними випадками, що сталися з іноземцями в Польщі
Нещасний випадок – це непередбачена подія, яка призвела до тілесних ушкоджень або смерті застрахованого, але виникла не з його вини. Це досить спрощене формулювання, але в цілому відображає реальність

Варто розділяти нещасний і страховий випадок. Останній – це подія, точно описана в страховому полісі як підстава для виплат. Тобто випадок може бути нещасним, але не бути страховим, якщо на нього не поширюється дія поліса або страховки немає зовсім.

Що є, а що не є нещасним випадком?

Залежно від виду страхування можуть незначно відрізнятися параметри нещасних випадків, але в цілому до них можна віднести:

  1. Автокатастрофа. При цьому відшкодуванню підлягає як втрата життя або здоров’я людини, так і, можливо, компенсація за розбите авто.
  2. Пожежа. У тому числі угорання (отруєння продуктами горіння).
  3. Утоплення.
  4. Падіння.
  5. Ураження електричним струмом.
  6. Виробничі травми.
  7. Отруєння.

Для деяких категорій осіб можуть бути введені додаткові параметри, властиві специфіці виконуваних робіт: вибухові речовини, вогнепальна зброя тощо.

До нещасних випадків точно не будуть віднесені події, якщо вони відбулися:

  • у результаті умисного злочину застрахованого;
  • під час управління застрахованою машиною або іншим рухомим механізмом в стані алкогольного, токсичного або наркотичного сп’яніння;
  • у результаті спроби суїциду застрахованого;
  • у результаті його спроби завдати собі тілесні ушкодження;
  • у разі впливу на застрахованого лікувальних і/або діагностичних засобів (в т. ч. ін’єкцій), якщо їх застосування не було пов’язано зі страховим випадком.

Класифікація нещасних випадків

У загальносвітовій практиці нещасні випадки поділяють на п’ять основних груп, проте в деяких окремих галузях можуть використовувати не всі з них. Наприклад, в Польщі щодо виробничих травм застосовуються тільки пункти 2, 3 і 4:

  1. Легкі.
  2. Важкі.
  3. Такі, що спричинили смерть.
  4. Групові.
  5. Ті ж, що й у п. 4, але з важкими наслідками.

Відсутність у певних нормах деяких пунктів не означає, що вони не вважаються нещасними випадками, – просто групи укрупнені та містять декілька пунктів списку відразу.

Медичне страхування від нещасних випадків за кордоном

З одного боку, все просто: є страховка, що передбачає певний вид захисту, – будуть виплати. Страховки немає – відшкодування не буде.

Однак, з іншого боку, існує величезна кількість всіляких нюансів, від яких можуть залежати майбутні виплати. Наведемо деякі з них.

Тип

Пояснення

Необов’язковість туристичної страховкиДля громадян деяких країн страховка при туристичній поїздці перестала бути обов’язковою. Але її відсутність позбавить потерпілого компенсаційних виплат.
Виплати ZUSСоціальне страхування оплачує роботодавець, і серед страхових випадків є і нещасні, але не всі типи договорів передбачають наявність таких виплат.
Добровільне страхуванняЦе непоганий спосіб захисту у випадках виробничих травм, проте добровільне страхування через NFZ доступне не всім категоріям іноземців.

 

Як видно, у разі неофіційного працевлаштування отримати відшкодування при нещасних випадках може бути вкрай складно. Необхідно обов’язково передбачити всі можливі нюанси заздалегідь.

Зверніть увагу,
що ми не говоримо про неможливість отримання компенсацій при нелегальному працевлаштуванні. Чимало випадків, коли за допомогою грамотних юристів відшкодування вдавалося затребувати через суди. Детальніше про це буде розказано нижче.

Що робити при настанні нещасного випадку в Польщі?

Багато деталей в договорі про страхування, нюанси покриття витрат, специфіка оформлення документів, методи отримання компенсацій тощо – усе це є досить складним для непідготовлених людей, а будь-яка страхова компанія як комерційна організація обов’язково скористається приводом, щоб не здійснювати виплати.

Що ж робити і як гарантовано застрахуватися від нещасних випадків? Для цього існує таке поняття, як Аси?станс. Фактично це представник організації-посередника між страховою компанією та медичними установами, який має консультувати і допомагати іноземцю, що перебуває за кордоном.

Договір укладається не між Асистансом і застрахованим, а між Асистансом і страховою компанією. Іноземець повинен тільки вибрати такий поліс, у якому передбачені послуги Асистансу, і дізнатися його контактні дані в країні перебування.

Куди звернутися? Використання Асистансу

Пропонуємо коротку пам’ятку по роботі з Асистансом: як, коли і навіщо до нього звертатися.

  1. Необхідно заздалегідь запам’ятати контактні дані Асистансу. Занесіть в телефон його номер та інші дані. Краще сфотографувати (або завантажити скан-копію) і самого поліса, щоб його номер і параметри завжди були під рукою.
  2. Якщо отримана травма дозволяє не вдаватися до невідкладної допомоги, для початку зв’яжіться з Асистансом – він сам зв’яжеться з лікувальними закладами і домовиться про прийом і оформлення документів так, щоб потім не виникло проблем із компенсацією.
  3. Якщо допомога потрібна швидка (термінова), викликайте невідкладну допомогу, але при першій же можливості зв’яжіться з Асистансом.
  4. Усі призначені лікарями способи лікування, лікарські препарати та процедури повинні узгоджуватися з Асистансом, тому що далеко не всі з них покриваються страховкою.
  5. Узгодьте з Асистансом всі оформлені документи, довідки, рецепти тощо: неправильно заповнені папери можуть призвести до відмови в компенсації. При цьому «неправильність» оформлення може бути саме з точки зору страхової компанії, тоді як лікар, з точки зору місцевого законодавства, зробить все правильно.

Отже, головне питання «Куди звернутися у разі нещасного випадку?» вирішується просто. Звернутися необхідно до лікаря! Але вибір клініки, методів лікування, медичних препаратів, оформлення документів краще доручити Асистансу.

Особливості виробничих травм

производственная травма

У разі добровільного страхування інститут Асистанс може бути застосований при будь-якому типі поліса. Однак нерідко використовується тільки обов’язкове державне страхування, яке поширюється і на нещасні випадки на виробництві. Асистанси поки нечасто працюють у цій сфері, тому вирішувати питання доведеться безпосередньо з чиновниками.

Зрозуміло, перше звернення – до лікаря. Спочатку необхідно усунути загрозу життю/здоров’ю, а потім вирішувати фінансові питання.

Перш за все згадаємо, що польське законодавство визначає три форми виробничих травм:

Тип

Опис

Важкі

Основні випадки:

  • втрата слуху;
  • позбавлення можливості говорити;
  • втрата зору;
  • інші ушкодження, що порушують основні функції організму;
  • душевний розлад, що призвело до недієздатності;
  • невиліковна недуга, що загрожує життю;
  • спотворення тіла.

На місцевому рівні можуть бути задіяні й інші випадки.

СмертельніДо цього типу належать випадки, коли смерть настала не тільки миттєво, але і протягом наступних 6 місяців з моменту події, яка і стала причиною загибелі.
КолективніСитуації, коли постраждалих два або більше.

 

Рішення про компенсації приймається через ZUS. При цьому оплата тимчасової непрацездатності (лікарняного) не виключає і додаткової одноразової компенсації.

Вирішення спірних питань при травмах на виробництві для українців

У більшості випадків при легальному працевлаштуванні вирішити питання вдається через Управління соціального страхування. Однак нерідкими є спірні ситуації.

оформление страховки

Проконсультуватися в цих випадках можна в Інспекції праці.

За цією адресою http://www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie розташовані адреси і телефони всіх центральних і регіональних інспекцій Польщі. Крім цього існує можливість дзвінка:

  • україномовному консультанту Інспекції праці за телефоном +4822 111 35 29 (пн., ср., пор. з 16:00 до 20:00);
  • у відділі з роботи з мігрантами тієї ж інспекції: багатомовний консультант, в т. ч. говорить російською й українською: +4822 490 20 44 (пн.-пт. 9:00 – 17:00).

Особливо складні випадки доведеться вирішувати через юристів, які практикують у цій галузі права.

Які документи потрібні для виплати страховки?

Формування пакету документів – одне з найскладніших питань. Надано має бути все, що пов’язано з компенсаційними виплатами: довідки від лікарів про тип захворювання і способи його отримання, використовувані ліки, методи діагностики, лікування тощо.

Але найскладніше полягає не в зборі документів, а в їх правильному оформленні. Невідповідність необхідним параметрам нерідко призводить до відмов страхової компанії компенсувати понесені збитки. Тому краще доручити цей етап професіоналам.

Терміни

На жаль, цей параметр не можна вказати точно. Якщо якісь етапи розгляду прописані в законах, то інші не вказані зовсім.

Щодо виробничих травм (випадки одноразового відшкодування), то нескладні питання вирішуються, як правило, за 1-1,5 місяця. На оскарження рішення дається 14 днів із моменту повідомлення.

На яку суму страхової виплати можна розраховувати?

Усі виплати заздалегідь прописуються в страховому полісі або закріплені законодавчо. Їх величина може коливатися залежно від ступеня заподіяного каліцтва / придбаного захворювання.

Компенсації в разі добровільного страхування

У випадках добровільного страхування може бути призначена одноразова компенсація втрати здоров’я, життя або матеріального збитку. Суми можуть бути індивідуальні, але грамотний адвокат зможе включити до переліку додаткові компенсаційні цифри. Наприклад:

Випадок

Компенсації

Смерть
  • Втрата близької людини (компенсація моральної шкоди)
  • Втрата годувальника, в т. ч. аліменти та підтримка сім’ї загиблого (компенсація матеріальних втрат)
  • Витрати на похорон, в т. ч. перевіз тіла
Каліцтво, захворювання
  • Відшкодування лікування і реабілітації постраждалого, включаючи транспортні витрати
  • Купівля спеціальних засобів, включаючи спеціальний транспорт у випадках втрати звичної рухливості
  • Компенсація втрачених доходів і упущеної вигоди (наприклад, якщо робота стала неможливою в результаті інвалідності)
  • Виплати на ремонт або купівлю нового автомобіля, що постраждав у ДТП

 

Це лише невеликий приклад можливості різних виплат, які не завжди очевидні непрофесіоналам. Насправді таких випадків значно більше.

Виплати за соціальним страхуванням

Що стосується соціального страхування і виплат із цього фонду при нещасних випадках на виробництві, то вони закріплені законодавчо і можуть призначатися у вигляді як постійних виплат, так і разових компенсацій.

Одноразова компенсація

Здається, що в цій ситуації все просто, і кожен зможе отримати належну йому суму. На жаль, це помилка. У разі призначення одноразових виплат до уваги береться відсоток стійкої та тривалої втрати здоров’я. За кожен такий відсоток виплачується фіксована сума.

Для точного розрахунку ZUS запрошує спеціальних медичних експертів (або сформовану з них комісію), які і визначають два головні параметри:

  • Чи є втрата здоров’я стійкою і тривалою.
  • Якщо п. 1 підтверджується, то який відсоток втрати здоров’я.

Очевидно, що на цьому етапі можливі розбіжності. Якщо справа супроводжується грамотним юристом, можна добитися великих виплат, в т. ч. у досудовому порядку.

Пенсія в разі непрацездатності

Слід знати, що існує мінімальна пенсія в Польщі за непрацездатністю й та сама пенсія, але через нещасний випадок на виробництві. Величини цих виплат відрізняються – у разі нещасного випадку вони на 20% вище.

Для прикладу ось дані щодо мінімальних виплат непрацюючому пенсіонеру (всі зазначені тут і далі виплати слід розглядати як орієнтовні, схильні до постійних змін):

Тип виплат

Загальні, z?На виробництві, z?
Повна непрацездатність1029,801235,76
Часткова непрацездатність772,35926,82
Втрата годувальника1029,801029,80

 

Зверніть увагу: зазначені суми є мінімальними і поширюються тільки на непрацюючих пенсіонерів (з 1 березня 2018 року). Якщо людина отримує додатковий дохід, сума може бути знижена до мінімальних значень. А за наявності необхідного стажу й інших параметрів, навпаки, використовуються підвищувальні коефіцієнти.

Однак нещасний випадок міг статися і в умовах, не пов’язаних із роботою. Виплати будуть і в цих випадках, але в повному обсязі вони будуть здійснюватися, тільки якщо:

  • особа молодше 30 років має 1 рік страхового і 4 роки нестрахового стажу;
  • особи старше 30 років – 5 і 10 років стажу відповідно;
  • нещасний випадок стався по дорозі на роботу або з неї.

Останній пункт практично прирівняний до виробничої травми, але тільки в цій області.

Що робити в разі відмови у виплаті?

Відмова у виплаті в разі нещасного випадку – явище часте. Як видно з усього написаного вище, правильно підготувати всі документи для отримання компенсацій зможе далеко не кожен. Нещасні випадки, на жаль, досить поширені, ці питання хвилюють безліч людей, і часто юридична непідготовленість стає причиною відмови від виплат.

Ось лише кілька прикладів, коли людина може повністю або частково втратити кошти:

  • Невірно поставлений діагноз.
  • Несвоєчасне звернення.
  • Неправильно підібрані лікарські препарати.
  • Діагностичні, лікувальні або реабілітаційні процедури не потрапляють під оплату за полісом.
  • Помилково оформлені вимоги.
  • Несумлінність страховиків або чиновників.
  • Незнання мови та/або термінології.

Це питання вкрай важливе, тому подумайте про співпрацю з профільною юридичною організацією. Обирайте ту фірму, чия діяльність здалася вам найбільш професійною, а послуги вигідними. Відсутність передоплати, гарні відгуки (бажано від ваших знайомих), багаторічний досвід, вихованість співробітників – усе це ознаки компетентних спеціалістів.

Підіб’ємо підсумки.

Краще ніколи не хворіти, чого ми вам щиро бажаємо! Але страхуватися від нещасних випадків необхідно, і зробити це потрібно заздалегідь, правильно вибравши тип полісу і випадки виплат.

Якщо страховий випадок настав, а ситуація ускладнена обставинами, можна спробувати вирішити її самостійно. Однак в цьому випадку можливі помилки і відмови. Краще довіряти цю роботу професіоналам.