Почався судовий процес проти Трампа – перший в історії США щодо імпічменту колишньому президенту

Процес по імпічменту Дональда Трампа почався. За повідомленнями Guardian і інших ЗМІ, це перший в історії США процес імпічменту колишньому президенту.

Судовий процес почався з вступної заяви сенатора Патрика Льохи. Потім Сенат прийняв двопартійну резолюцію з правилами проведення цього процесу. Одинадцять сенаторів-республіканців проголосували проти резолюції. Її підтримали 89 сенаторів.

Правила були узгоджені лідером більшості верхньої палати Чаком Шумером, лідером меншості Мітч МакКоннеллом і адвокатами Трампа.

Джеймі Раскін, який очолює менеджерів по імпічменту, почав дебати. Він зазначив, що команда буде грунтуватися на фактах, пов’язаних з заворушеннями 6 січня.

Менеджери оприлюднили відеозаписи заворушень.

У найближчі дні Сенат заслухає аргументи менеджерів по імпічменту і захисту колишнього американського лідера. Сенат планує продовжити процес в суботу, неділю і понеділок.

Якщо менеджери з імпічменту захочуть викликати свідків, Сенат проголосує, чи дозволити це. Якщо свідки не будуть викликані, судовий процес може бути завершений до неділі або понеділка, оскільки захист глави держави не повинен використовувати всі 16 годин для викладу своєї версії.

Процес почнеться з голосування з питання про конституційність процедур, оскільки Дональд Трамп більше не є президентом Сполучених Штатів. Колишній глава держави і його союзники, включаючи деяких сенаторів-республіканців, заявляють, що Сенат не має юрисдикції для переслідування Трампа, оскільки він більше не є президентом Сполучених Штатів і не може бути усунений з посади.

Раніше сьогодні лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що менеджери по імпічменту представлять нові докази вини Дональда Трампа.

В середині січня 2021 року Трамп увійшов в історію США, як перший президент з двома імпічментами після того, як Палата представників затвердила обвинувальний висновок проти американського лідера – підбурювання до повстання. 232 конгресмена проголосували за імпічмент президентупроти, 197 – проти.

На першому судовому процесі в Сенаті на початку минулого року демократів підтримав тільки сенатор від штату Юта Мітт Ромні. Тоді Трампа виправдали. Очікується, що тепер до демократів приєднається більше республіканців.

Звинувачення в Сенаті має бути прийнято більшістю в 2/3. Це означає, що 17 сенаторів-республіканців повинні проголосувати разом з демократами, щоб засудити Трампа.

Сенат може провести ще одне голосування, яке завадить Трампу знову балотуватися. Однак на цей раз для прийняття пропозиції потрібна проста більшість. Це голосування призведе до прийняття Чотирнадцятої поправки, яка забороняє будь-кому, хто брав участь у заворушеннях, займати посади на федеральному рівні або рівні штату. Поправка, прийнята після Громадянської війни в США, говорить, що ніхто не повинен займати державні посади в Сполучених Штатах, якщо він або вона раніше брали участь в бунті проти держави.