Ізраїль звинуватив Іран в екологічному тероризмі

Міністр навколишнього середовища Ізраїлю Гіла Гамліель заявила, що Іран несе відповідальність за недавній розлив нафти. Вона зазначила, що після двотижневого розслідування її міністерство виявило, що причиною розливу був танкер Emerald під прапором Панами. Танкер незаконно перевозив нафту з Ірану до Сирії в порушення міжнародних санкцій.

За її словами, корабель пройшов через Перську затоку і Червоне море з відключеними системами радіо і супутникового стеження, перш ніж пролити нафту в східному Середземномор’ї в період з 1 по 2 лютого. Міністр додала, що зараз він пришвартований в Ірані.

«Після скорочення числа підозрюваних в інциденті ми виявили, що це було не тільки екологічний злочин, а й екологічний тероризм», – пізніше написала Гамліель в Twitter.

Reuters повідомляє, що судно було придбано компанією Emerald Marine Ltd. з Маршаллових островів.

Ізраїльський міністр є членом партії «Лікуд» прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху. Інші офіційні особи не повторювали її звинувачення. Гамліель не розкрила подробиць щодо того, чому, на її думку, розлив був навмисним, а не результатом нещасного випадку.

За останні два тижні тисячі ізраїльських добровольців допомогли очистити пляжі. Ізраїльська влада вважає, що танкер міг розлити 1 000 тон сирої нафти.