Північна Ірландія лібералізує аборти і узаконює одностатеві шлюби

Опівночі з понеділка на вівторок у Північній Ірландії вступив в силу закон, що дозволяє аборти, а згодом і одностатеві шлюби. Зміни є результатом потужного політичної кризи в цій британській провінції.

У липні цього року Британська Палата Громад прийняла Акт уряду Північної Ірландії – разом з поправкою, запропонованою депутатами лейбористської партії, згідно з якою, якщо цей уряд не буде сформовано до опівночі 21 жовтня, вступлять в силу положення, яке лібералізує аборти і узаконить одностатеві шлюби. Рішення було прийнято, хоча обидва питання є виключною компетенцією провінційної влади.

З обох питань у Північній Ірландії були окремі правила від іншої частини Сполученого Королівства. Прийнятий в 1967 році закон про лібералізацію законів про аборти в Англії, Шотландії та Уельсі ніколи не поширювався на Північну Ірландію. У цьому регіоні до цих пір це дозволялося тільки в тому випадку, якщо життя матері перебуває під загрозою або коли її фізичне або психічне здоров’я наражається на серйозну і незворотню загрозу. Інші випадки, включаючи згвалтування, інцест і постійного погіршення плода, не були підставою для аборту.

Північна Ірландія також є єдиною складовою частиною Сполученого Королівства, яка запобігає одностатевим  шлюбам.

Заперечення проти лібералізації абортів і уніфікації законодавства з іншими частинами Сполученого Королівства були протягом року, одна з небагатьох справ, в яких погоджувалися протестанти, які бажають залишатися під владою Лондона, і католики, які потребують об’єднання Ірландії. Останнім часом, однак, все почалося змінюватися, в значній мірі в результаті кризи католицької Церкви в Ірландії. У минулому році жителі цієї країни проголосували за значну лібералізацію правил про аборти 2 голосами проти 1.

У зв’язку з наближенням крайнього терміну, передбаченого в законі, противники лібералізації аборту клопотали про відновлення розгляду в парламенті Північної Ірландії. Парламентська асамблея фактично зібралася в понеділок уперше за майже три роки, але це було символічно, тому що Шинн Фейн не була присутня на зборах, тому уряд не могло бути призначено.

В результаті опівночі вступили в силу положення про аборти, що дозволяють переривати вагітність у разі зґвалтування, інцесту, серйозного пошкодження плоду і загрози фізичному і психічному здоров’ю жінки, не вимагаючи, щоб ця загроза була довготривалою або постійною. З іншого боку, що стосується одностатевих шлюбів, британський уряд має підготувати відповідні правила до 13 січня 2020 року, і як очікується, їх можна буде укласти з середини лютого.