Європейський союз серйозно готується до «жорсткого Brexit»

Надзвичайні ситуації, якщо такі стануться при виході Великобританії з ЄС за найбільш несприятливим сценарієм, врахували в керівництві Євросоюзу.

Вже неозброєним оком стає очевидним для всіх як в Європейському союзі, так і в Великобританії, що кінець 2019 року буде для обох сторін важким, з різними неприємними ситуаціями, яких передбачити зараз неможливо.

Звичайно, це пов’язано з тим, що після того, як Тереза Мей місяць тому офіційно оголосила про свою відставку, вже всі в Євросоюзі розуміють, що Великобританія вийде з його складу без підписання угоди, за яку так ратувала Мей.

Тому, Рада ЄС вжила заходів, які повинні захистити фінансування бюджету блоку від різних непередбачених ситуацій, коли Об’єднане Королівство вийде зі співдружності без угоди.

У керівництві Євросоюзу підкреслили, що незалежно від розвитку подій, всі країни ЄС, і Британія також повинні виконувати взяті на себе фінансові зобов’язання.

Тим часом, фактично без п’яти хвилин прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон не втомлюється повторювати, що країна напевно вийде з Євросоюзу без угоди 31 жовтня.

«І дуже важливо, щоб наші партнери це розуміли. Вони повинні подивитися нам в очі і подумати: «Боже мій, ці британці дійсно збираються йти. І вони збираються піти на своїх умовах»,– емоційно сказав політик в одному з недавніх інтерв’ю.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за оцінками експертів, вихід Великобританії з Європейського союзу без відповідної угоди обійдеться чимало – в 114 мільярдів доларів.

Борис Джонсон вважає, що немає сенсу виплачувати Європейського союзу 50 мільярдів доларів боргу до узгодження всіх нюансів по Brexit.