Чи можливий новий біполярний світ між США і Китаєм?

Зростання конкуренції між США і Китаєм створить «новий біполярний світ», передбачив перший дипломат ЄС. Про це пише Washington Examiner в своєму аналізі, який цитує агентством FOCUS.

«Буде новий біполярний порядок між США і Китаєм, який, звичайно, не буде охоплювати цілісність міжнародних відносин, але буде грати невід’ємну роль». Про це заявив на недільній конференції з безпеки в Мюнхені Джозеп Боррелл, іспанська політик, який очолює дипломатичний корпус ЄС.

Ця оцінка частково є повторенням попереджень США про те, що Китай веде холодну війну проти США, яка представляє давню погрозу для всіх західних демократій. Проте, Борель відмовився закликати європейських союзників до зміцнення своїх позицій в Вашингтоні в умовах загострення конкуренції з Пекіном.

«Європа повинна бути пильною», – попередив Борель. «Європа не повинна бути спіймана в середині цієї біполярної моделі».

Ці коментарі, ймовірно, розчарують офіційних осіб США, які працюють над об’єднанням європейських союзників, щоб запобігти потенційній загрозі з боку зростаючої комуністичної влади.

«Наше колективне майбутнє може бути поставлено під сумнів, якщо ми не зробимо важкий вибір в довгостроковій перспективі», – знову заявив міністр оборони США Марк Еспер в Мюнхені.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенбер, на відміну від Бореля, також зазначив, що зростаюча міць Китаю і його здатність загрожувати інтересам США повинні лише змусити офіційних осіб США ще більше цінувати своїх європейських союзників.

«Якщо Сполучені Штати стурбовані Китаєм, його розміром і зростом, то ще важливіше підтримувати НАТО, зберігати своїх близьких друзів і союзників», – заявив Столтенберг в телевізійному інтерв’ю в суботу в кулуарах конференції. «Тому що разом з Європою і Канадою ми представляємо 50 відсотків світової військової могутності і 50 відсотків світової економіки, тому разом ми сильні».

Однак офіційні особи США щосили намагалися переконати європейських союзників в тому, що китайські телекомунікаційні компанії є «троянськими кіньми китайської розвідки», заявив в п’ятницю держсекретар Майк Помпео. Союзники ЄС шоковані виходом Трампа з ядерної угоди з Іраном і відновленням економічних санкцій проти Тегерана, оскільки вони вважають, що угода нейтралізувало ядерну кризу, пише газета.

«Нам потрібна співпраця зі Сполученими Штатами, але, звичайно, ми повинні реагувати, коли Сполучені Штати займають позиції, які не відповідають нашим інтересам або нашим цінностям», – пояснив Борел. «Якщо ваш друг робить щось, що заподіює вам біль, тоді, звичайно, ви попросите його виправити це».