Брюссель розбив надії Лондона на торговельну угоду з Канадою

Надії британського уряду на переговори щодо торговельної угоди з ЄС, як, наприклад, угода між Канадою та Співтовариством, провалилися після того, як головний парламентер Товариства Брексил Мішель Барньє сказав, що відносини з північноамериканською державою були «іншою ситуацією», пише Guardian.

Оскільки обидві сторони готуються почати переговори в наступному місяці, Стефан де Рінк, головний радник Барні, підкреслив, що близькість Британії до Брюсселю в порівнянні з Канадою є ключовим фактором. Він попередив, що торгові переговори можуть бути «досить складними».

Радник також попередив, що угода з Лондоном без мит і квот буде неможливою, якщо Великобританія не буде на рівних конкурувати щодо державних субсидій, захисту навколишнього середовища і прав трудящих.

На цьому тижні британський парламентер з торгівлі Девід Фрост виступив в Брюсселі з промовою, в ході якої він закликав до «таких відносин, як угода про вільну торгівлю з Канадою».

Барньє відповів, що Великобританія не може мати тієї ж торгової угоди, що і ЄС-Канада. Він пояснив, що Брюссель готовий запропонувати «амбітне партнерство» з Великобританією, але додав, що сусідство означає, що угода буде іншою.

Виступаючи в Лондонській школі економіки, Стефан де Рінк сказав: «Якщо допустити якусь іронію, деякі в Великобританії тепер, схоже, хочуть бути канадцями. Але Довер набагато ближче до Кале, ніж Оттави».

Угоду між ЄС і Канадою було укладено після 7 років переговорів. Вона скасовує більшість мит на імпорт, але не всі. Квоти також не були видалені.