ЄС хоче відновити переговори про статус Нагірного Карабаху

Євросоюз вважає за необхідне відновити політичні переговори про статус Нагірного Карабаху в рамках Мінської групи ОБСЄ. Про це йдеться в заяві глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, опублікованій сьогодні в Брюсселі і цитованій ТАСС.

«ЄС вважає за необхідне відновити зусилля по узгоджениму, всеосяжному і стійкому врегулюванню конфлікту, в тому числі по статусу Нагірного Карабаху»,- йдеться в заяві.

ЄС має намір уважно стежити за виконанням положень угоди про припинення вогню в Нагірному Карабасі, особливо за роботою миротворців Росії і Туреччини.

Боррель прокоментував, що ЄС закликає до повного і швидкому виведенню всіх іноземних бойовиків із зони нагірно-карабахського конфлікту: «ЄС закликає всіх регіональних гравців утримуватися від будь-яких дій або закликів, які можуть загрожувати припинення вогню. ЄС також закликає до повного і швидкому виведенню всіх іноземних бойовиків з регіону».

На саміті ЄС на початку жовтня президент Франції Еммануель Макрон оголосив, що Туреччина перекидає сирійських бойовиків до Нагорного Карабаху.

Потім Брюссель закликав Анкару не втручатися в конфлікт і сприяти його врегулюванню.