Новий уряд в Канаді. Труднощі другого терміну Джастіна Трюдо

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо оголосив склад свого нового кабінету в середу. Уряду меншості належить вирішити проблему зміни клімату і стимулювати економічне зростання, а також зіткнутися з внутрішніми розбіжностями і складною міжнародною ситуацією. Крістен Фріланд, що стала заступником прем’єр-міністра, зіграє в цьому важливу роль.
На жовтневих виборах ліберали обійшли консерваторів, отримавши 157 місць з 338. Консерватори отримали 121 місце в парламенті. Але новий канадський уряд не має більшості в парламенті. Тільки після 5 грудня, коли програма уряду буде представлена ​​на першому засіданні парламенту, стане відомо, чи отримає Трюдо підтримку не тільки від Ліберальної партії, але і від опозиції.

У новому уряді існує гендерний баланс – 18 жінок і 18 (разом з прем’єр-міністром) чоловіків.

Нинішньому міністру закордонних справ Крістен Фріланд, що стала заступником прем’єр-міністра, відводиться важлива роль в новому уряді. Вона буде контролювати відносини між Канадою та Сполученими Штатами і здійснювати нову торговельну угоду НАФТА зі Сполученими Штатами і Мексикою. Політик також буде  відповідати за контакти з провінціями західної Канади, де ліберали не користуються значною підтримкою.
Ліберальна партія Трюдо не отримала жодного місця в Альберті і Саскачевані, які володіють великими запасами нафти. В іншій частині країни переважають партії, що виступають за радикальну боротьбу зі зміною клімату. У своєму виступі на інавгурації уряду Трюдо підкреслив, що політичні проблеми Канади стосуються національної єдності, енергетики і навколишнього середовища, а також співпраці між регіонами і що «різні перспективи, які ми бачимо сьогодні, повинні бути об’єднані».
Міністерство закордонних справ очолить квебекский адвокат Франсуа-Філіп Шампань. Канада, яка намагається залишатися принциповою в захисті прав людини і міжнародного правопорядку, знаходиться в гірших відносинах з Китаєм з часу різанини на Тяньаньмень.
У грудні минулого року Канада за запитом США заарештувала одного з найбільш важливих менеджерів китайського технологічного гіганта Huawei. У відповідь Пекін затримав колишнього канадського дипломата Майкла Коврига і канадського підприємця Майкла Спавора. Китай також засудив двох канадців до смертної кари і заборонив імпорт канадського ріпаку.