Великобританія посилює санкції проти літаків та яхт російських олігархів

“Британська влада отримала нові юридичні повноваження щодо заборони надання технічної підтримки літакам і судам, що належать підсанкційним російським олігархам або їхнім компаніям”, – повідомляє Reuters.

“Закон дає нам нові механізми, щоб позбавити олігархів доступу до їх розкішних іграшок”, – заявив міністр транспорту Грант Шапс.

Британський уряд діє спільно із західними союзниками, щоб паралізувати російську економіку у покарання за вторгнення в Україну. За даними Reuters, воно обмежує доступ Росії до міжнародної фінансової системи та санкційних секторів, таких як судноплавство та оборона, а також багату еліту навколо президента Володимира Путіна.

Нові повноваження були негайно використані проти нафтового магната Євгена Швідлера, бізнесмена-мільярдера та мільярдера Олега Тінькова, засновника московського комерційного банку Тінькофф Банк.

Ці заходи доповнюють раніше введені Великою Британією та іншими країнами санкції та торгові рішення, прийняті ключовими гравцями галузі.

Виробники літаків, такі як Boeing і Airbus, припинили постачання запчастин до Росії, а США та ЄС ввели санкції проти російських літаків.

Виробники суднових двигунів, такі як фінська Vertsile, заморозили відносини з Росією, а німецька компанія MAN Energy Solutions переглядає свої контракти.

Російське судноплавство також піддається обмеженням, у тому числі щодо сертифікації судів провідними іноземними постачальниками, що життєво важливо для доступу до портів та страхування; судноплавні компанії виводяться, а провідний російський океанський лайнер “Совкомфлот” також потрапив під санкції.

Великобританія заявила, що новий закон розширить санкції щодо фінансів, торгівлі та судноплавства, запроваджених раніше.