Путін і Зеленський зустрінуться сьогодні в Парижі

Президенти Росії і України зустрінуться сьогодні в Парижі під егідою Франції та Німеччини в спробі надати новий імпульс мирним переговорам на сході України.

Після трьох років застою в переговорах на вищому рівні Володимир Путін потисне руку Володимиру Зеленському.

Хоча ніхто не сподівається на негайний прорив, переговори розглядаються з оптимізмом. Вони також стануть приводом для Парижа оцінити шанси на успіх президента Еммануеля Макрона, щоб дати новий початок російсько-європейських відносин, майже повністю паралізованими після анексії Криму в 2014 році., за яким слідує конфлікт в Донбасі.

“Чесно кажучи, я не знаю, чи буде вона успішною, але перша перемога полягає в тому, що ця зустріч взагалі відбудеться”, – сказав Зеленський минулого тижня журналістам у Києві.

Переговори в Парижі за участю Путіна, Зеленського, Макрона і канцлера Німеччини Ангели Меркель в «нормандському» форматі будуть зосереджені на угодах, укладених близько п’яти років тому в Мінську. До них відносяться негайне припинення вогню, виведення важкої зброї, повернення територій, що знаходяться під контролем сепаратистів, в лоно Києва та надання їм більшої автономії.