ЮНЕСКО попереджає: насильство по відношенню до журналістів, які висвітлюють акції протесту, зростає

Насильство щодо журналістів, які висвітлюють акції протесту по всьому світу, різко зросло. При цьому головними винуватцями є поліція і сили безпеки. Про це свідчить звіт ЮНЕСКО, згідно з яким в період з січня по червень цього року була зареєстрована 21 акція протесту, в ході яких журналісти зазнали нападів, арештів або вбивств.

У доповіді говориться, що напади є частиною широко поширеній тенденції останніх п’яти років, коли поліція і сили безпеки застосовували надмірну силу.

У період з 2015 по 2020 рік не менше 10 журналістів було вбито і 125 зазнали нападів або арештів, згідно з документом, в якому аналізується стан ЗМІ в 65 країнах.

Убиті журналісти працювали в Сирії, Мексиці, Ізраїлі, Нікарагуа, Північної Ірландії, Нігерії та Іраку.

Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулай закликала уряди забезпечити журналістам умови, в яких вони можуть виконувати свою роботу, не побоюючись за свою безпеку.

«Журналісти мають відігравати ключову роль в інформуванні громадян про протести. Тому я закликаю міжнародну спільноту і відповідні установи забезпечити дотримання цих основних прав»,- сказала Азулай.

За даними ЮНЕСКО, причини протестів – економічні розбіжності, корупція, порушення політичних свобод, зростаючий авторитаризм, через що деякі уряди не зацікавлені в отриманні об’єктивної інформації.