Греція завдала серйозного удару по Туреччині за Східне Середземномор’я

“Грецькі законодавці ратифікували спірну морське угоду з Єгиптом на східних кордонах Середземномор’я”, – повідомляє анатолійське агентство.

Голосування за угодою відбулося після того, як міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас відвідав Грецію і Туреччину, щоб спонукати дві країни почати діалог і, таким чином, уникнути конфліктів в регіоні.

Греція підписала угоду про виняткову економічну зону (ВЕЗ) з Італією 9 червня і з Єгиптом 7 серпня. Уряд Туреччини виступає проти угоди, відзначаючи, що вона спрямована на блокування законних морських територіальних домагань Туреччини в цьому районі.

МЗС Туреччини розкритикував угоду між Афінами і Каїром, зазначивши, що Греція і Єгипет не мають морських кордонів і що угода «є недійсною». Він додав, що територія, розмежована в пакті, знаходиться на континентальному шельфі Туреччини, як повідомила Анкара в ООН.

Туреччина довгий час виступала проти спроб різних країн виключити її зі своєї законної морської юрисдикції, хоча у неї найдовша берегова лінія в Східному Середземномор’ї. Позиція Туреччини полягає в тому, що, зокрема, докладаються зусилля для того, щоб позбавити турецьку державу її права досліджувати енергетичні ресурси регіону. Саме турецький уряд заохочує справедливе розподіл ресурсів серед країн регіону.

Точно так же турецький уряд нагадує про підписання в листопаді минулого року угоди з Лівією, яка встановила морські кордони між двома країнами.