Іран повинен буде заплатити Канаді мільярд доларів компенсації

За збитий Boeing 737 української авіакомпанії МАУ Іран заплатить величезну компенсацію родичам загиблих громадян Канади.

Адвокати готують груповий позов на суму 1,1 мільярда доларів. «Навмисний терористичний акт» – так кваліфікують юристи прицільний пуск ракети іранськими протиповітряними силами по пасажирському авіалайнеру. У той же час іранська влада заявила, що літак був збитий через трагічну випадковість, яка пов’язана з людським фактором.

Канадські адвокати визначили коло звинувачених у справі, а саме: Іран, верховний лідер Алі Хаменеї, командири Корпусу вартових ісламської революції, Аміран Гаджізаде – командир підрозділу, відповідального за обстріл літака.

Для гарантування безпеки головного позивача його ім’я не називається. Юристи пояснюють це тим, що «його іранська сім’я може бути піддана ризику заподіяння шкоди або смерті з боку іранського режиму».

На борту українського авіалайнера були 57 канадців.

Компенсація, яку запропонував виплатити Іран сім’ям загиблих на порядок менша і становить 80 тисяч доларів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 5 лютого, в аеропорту Стамбула «Сабіха Гекчен» при посадці пасажирський літак розколовся на дві частини. Три людини загинули, 157 отримали поранення різного ступеня важкості.

У мадридському аеропорту через поломку шасі здійснив аварійну посадку літак Boeing 767 авіакомпанії Air Canada, що виконував рейс за маршрутом Мадрид – Торонто.