Володимир Путін визнав незалежність Донецької та Луганської Народних Республік (ВІДЕО)

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про визнання сепаратистських регіонів східної України незалежними. Це сталося на церемонії, що транслювалася державним телебаченням.

Рішення ухвалено з урахуванням «військової агресії влади України — масованих обстрілів Донбасу, внаслідок яких страждає мирне населення».

«Дорогі друзі, тема мого виступу – події в Україні. Це важливо і для нас, і для Росії. Я звертаюся до росіян в Україні», – заявив учора ввечері російський президент у незвичайному зверненні до російського народу.

«Україна не сусідня з нами країна, а невід’ємна частина нашої історії: там наші родичі та друзі. Щоб пояснити дії Росії та цілі, які ми ставимо, я маю сказати кілька важливих слів: «Сучасна Україна повністю створена більшовицькою Росією”, – сказав він.

«Різні націоналістичні рухи в Україні приписують собі «завоювання незалежності». «Розпад історичної Росії, об’єднаної в СРСР, лежить на їхньому совісті», — сказав Путін.

«Наш народ усвідомив геополітичну реальність, що сталася після розпаду СРСР. Росія завжди допомагала Україні з моменту здобуття незалежності. За експертними оцінками, обсяг щорічних кредитів, які Росія давала Україні з 1991 до 2013 року, становив 250 мільярдів доларів. “З 1991 року Росія передала Україні іншими лініями 100 мільярдів доларів”, – сказав він.

Президент Росії наголосив, що Росія також допомагає всім колишнім радянським республікам.

Нові незалежні держави були змушені відмовитися від своїх вимог щодо членства в різних організаціях за кордоном, сказав президент, додавши: «Проте Росія завжди співпрацювала з Україною і поважала її інтереси».

«Таким чином, у 2011 році наші двосторонні зв’язки становили 50 мільярдів доларів – набагато більше, ніж торгівля з ЄС до пандемії. Замість партнерства Україна поводилася безцеремонно. Київ навіть намагався використати діалог з Росією як шантаж проти Заходу. При цьому українська влада почала накопичувати собі настрої з абсолютним запереченням всього російського. Націоналізм виріс і українці забули, як їм допомогла Росія», — продовжив він.

За словами Путіна, ще 1991 року Україна почала переслідувати зовнішньополітичні інтереси, які стали ставати інтересами можновладців, але не простого народу. «Зацікавленість була в тому, щоб надавати послуги геополітичним ворогам Росії, а не покращувати життя людей. Почалася боротьба із різними олігархічними кланами, корупція стала особливою – вона роз’їла українську владу. Саме вона очолила державний переворот у 2014 році», – додав Путін.

«Стало ясно, що США переводили на банківські рахунки протестувальникам понад 1 мільйон доларів на день. Майдан не повернув демократію в Україну, навпаки, завів там ситуацію в глухий кут. Україна перебуває в гострій кризі – у 2019 році майже 6 мільйонів українців – близько 15% всього населення, були змушені шукати заробіток за межами країни. 2020 року в умовах пандемії з країни на роботу за кордон виїхало понад 6 тисяч лікарів”, – додав Путін.

За його словами, українське суспільство зіштовхнулося з націоналізмом, а події на Майдані 2014 року призвели до державного перевороту.

«А сьогодні двоє українських військових загинули та 12 поранені внаслідок обстрілу проросійськими сепаратистами на сході України», – повідомляє Reuters та українське інформаційне агентство УНІАН.

Українські силовики на своїй сторінці у Facebook, що повідомляють про 84 випадки обстрілу з боку ворожого табору. За даними українських військових, із застосуванням важкої артилерії було обстріляно близько 40 населених пунктів та позицій вздовж лінії зіткнення.

Україна звинувачує Росію у провокуванні насильства і каже, що Москва використовувала це як привід для офіційного визнання двох східноукраїнських областей незалежними та для введення військ у регіон, тим самим посилюючи кризу.