Україна висунула звинувачення в зраді куму Путіна

“Український депутат Віктор Медведчук, відомий, як «кум Путіна», офіційно підозрюється в державній зраді”, – повідомляє BBC. Згідно з Кримінальним кодексом України за цим звинуваченням може бути призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

У державній зраді підозрюється ще один депутат – Тарас Козак.

Про це повідомила Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова на спільному брифінгу з головою Служби безпеки України Іваном Бакановим.

«Я вважаю, що у слідства і прокуратури є достатньо підстав, щоб змінити статус (Медведчука і Козака – Ред.) з свідків на підозрюваних», – написала Венедиктова в своєму акаунті в Facebook.

Вона пояснила, що двом депутатам пред’явлено звинувачення в державній зраді і спробі розкрадання національних ресурсів в анексованому Криму.

“Поки що у слідства немає інформації про місцезнаходження Віктора Медведчука, але, за даними спецслужб, він знаходиться на території України. Тарас Козак перетнув територію Росії”, – повідомив Іван Баканов.

Тим часом прес-служба Медведчука розповсюдила заяву про те, що політик перебуває в Україні. У ній говориться, що обшуки в його будинку і офісі незаконні.

На початку квітня з’явилася інформація про те, що стосовно Медведчука і Козака ведеться слідство. Приводом для цього послужило інтерв’ю Медведчука підконтрольному Кремлю російському телеканалу RT.

З цим же фактом було пов’язано введення персональних санкцій проти Козака і призупиненням дії ліцензій трьох належних йому проросійських телеканалів – «112 Україна», Newsone і ZIK. Канали транслювали кадри зустрічі Медведчука з президентом Росії Володимиром Путіним. За словами спостерігачів, ці передачі були спрямовані на «створення позитивного іміджу Володимира Путіна і держави-агресора», яка анексувала український Крим і розпалює збройний конфлікт на Донбасі.

Пізніше до Медведчука і його дружини, а також до пов’язаних з ними компаніям були застосовані персональні санкції.

Медведчук – голова проросійської опозиційної партії «Платформа за життя», члени якої часто їздять до Москви. Делегація партії навіть була присутня на засіданні Держдуми РФ, а Віктор Медведчук у 2020 році двічі зустрічався в Москві з Володимиром Путіним.

Журналісти обох країн часто називають Медведчука «кумом Путіна» – обидва політики зізналися в інтерв’ю, що російський президент є хрещеним батьком дочки Медведчука.