Повернення трудових мігрантів на батьківщину зробить істотний вплив на пенсійну систему

Великою проблемою для української економіки може виявитися ситуація, коли трудові мігранти, які почнуть оформлення пенсій на батьківщині, масово повертатися додому, про це повідомив президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник.

Президент Всеукраинской Ассоциации компаний по международному трудоустройству Василий Воскобойник фото

Експерт пояснив, що в Україні, як і в інших європейських країнах нація поступово і неухильно старіє, оскільки народжуваність недостатня для природного приросту населення. З кожним роком відсоток людей, які претендують на отримання пенсії зростає, це безпосередньо позначається на працюючих людей, які в умовах, коли діє солідарна система, повинні забезпечувати виплати пенсіонерам.

«Солідарна пенсійна система, не розвинені приватні пенсійні фонди призводять до ситуації, коли пенсія формується тільки з податків, які сплачують працюючі українці. В Європі цю проблему вирішують шляхом підняття пенсійного віку і залученням молодих трудових мігрантів», – зазначив Воскобійник.

Для того, щоб в Україні з’явилися трудові мігранти, економіка повинна зростати не менше десяти років і бути досить висока заробітна плата, тоді з’явитися багато вільних робочих місць. «Але чи готове приймати трудових мігрантів українське суспільство – це велике питання», – зазначив експерт.

Джерело: www.eurabota.ua