Робота для українців в Любліні

Українці хочуть працювати в країнах Євросоюзу. Бажання викликане більшою оплатою праці. Близько розташована до кордону України Польща є однією з найбільш популярних країн для офіційного працевлаштування за кордоном. У великих містах більше шансів зайняти робочі місця з високою оплатою. Багатьох приваблює робота в Любліні. В місті успішно працює безліч промысленных фірм і торгових компаній. Розвинений туристичний і готельний бізнес.

Люблин фото

У статті зібрана інформація про можливості офіційного працевлаштування українців у Любліні. Дізнаєтеся, які професії затребувані, як шукати вакансії, які умови праці пропонують, які документи підготувати, як отримати робочу візу, скільки платять, де живуть працівники.

У чому привабливість Любліна?

Розташована на сході Польщі, на березі річки Вісла столиця Люблінського Воєводства місто Люблін славитися розвиненою промисловістю, інфраструктурою та великою кількістю навчальних закладів. Відмінне місце для успішного працевлаштування та навчання.

Ринок праці Любліна пропонує безліч вакансій для професіоналів і людей без знання мови і кваліфікації. Є робота в Любліні і для студентів вигляді підробітку по кілька годин на день і сезонної роботи на час канікул. Українці обирають Люблін з-за близькості до українського кордону, меншою ціни на оренду житла і продукти в порівнянні з варшавськими цінами.

Мешканці Любліна користуються громадянством ЄС і виїжджають на заробітки в європейські країни з більшою заробітною платою. Польські роботодавці регулярно пропонують роботу в Любліні для українців.

Затребувані спеціальності

Ринок праці Любліна відрізняється широким асортиментом вакансій. Особливим попитом користуються кваліфіковані лікарі і медсестри, інженери, фахівці у сфері IT-технологій, водії далекобійники, логісти, вчителя іноземної мови, менеджери з експорту продукції з підтвердженим дипломом про освіту і знанням мови.

На будівництво потрібні мулярі, штукатури, теслі, обробники, бетонщики, арматурники, зварювальники. Спеціалізуються на обслуговуванні будівель підприємствам потрібні електрики і сантехніки. На промислові підприємств і заводи потрібні токарі, фрезерувальники, наладчики верстатів з ЧПУ. Швейні підприємства запрошують швачок і оверлочниц.

Для тих, у кого немає досвіду і кваліфікації знайдеться робота в сільському господарстві. Однією з найбільш популярних робіт в Любліні для жінок є збір ягід малини, полуниці, малини, грибів, яблук і груш.
Сбор ягод фото

В ресторани та кафе потрібні кухарі, посудомийниці, офіціанти. В готельному бізнесі не вистачає покоївок і прибиральниць.

Роботи в Любліні багато вільні вакансії з повною, сезонної і тимчасової зайнятістю відкриваються постійно. Знайдуться робочі місця для всіх бажаючих.

Рівень оплати праці в Любліні

З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата у Польщі становить 13,7 zl в годину або 2100 zl брутто в місяць. При відрядній оплаті праці або укладення з працівником Трудового договору підряду виплата мінімальної зарплати не гарантована.

Оплата праці іноземців в Любліні менше ніж у місцевих жителів поляків. Якщо ви виїжджаєте на роботу в перший раз, не володієте польською мовою і затребуваною спеціальністю, розраховувати на високу зарплату не варто, але навіть у цьому випадку оплата праці в Польщі вища, ніж в Україні.

Більша частина не знайомих з польською мовою українців в першу поїздку на заробітки займається некваліфікованою фізичною працею. Робоча зміна триває 10-12 годин в день. Оплата в більшості випадків відрядна 10-15 злотих в годину. Освоєння мови та професійних навичок дозволить вам зайняти потребують кваліфікації вакансії і отримувати 18-25 zl в годину.

Наведені вище суми — оплата Брутто. На руки видають заробітну плату Нетто. Для її розрахунку із суми Брутто необхідно відняти податки і витрати на оренду житла, харчування, комунальні платежі і транспорт. Загальна сума витрат складає 20-30% від заробітку.

Іноземець без кваліфікації у Польщі в середньому заробляє 2000 zl Брутто в місяць. Заробітна плата професіоналів в IT-області і медицині нерідко досягає 8000 zl, а іноді і вище, якщо вдається влаштуватися на роботу у великих корпораціях і медичних центрах. Займаються складанням металоконструкцій зварювальники отримують 6000 6500 zl в місяць.

Витрати на житло, харчування комунальні платежі і транспорт

Збираючись на заробітки за кордон, не заважає поцікавитися ціною оренди житла в тій місцевості, де плануєте працювати. Таблиця приблизних цін оренди житла і комуналки допоможе зорієнтуватися.

Ціна оренди житла в Любліні

Тип житла

Ціна оренди в місяць в доларах США

Спальне місце в хостелі або проживання в одній кімнаті з іншими мешканцями

80-100

Окрема кімната (туалет, душ, кухня спільні)

150-200

Однокімнатна квартира в спальному районі

250

Однокімнатна квартира в центрі

300

Трикімнатна квартира спальний район

420

Трикімнатна квартира в центрі

510

Комунальні послуги оплачуються окремо і не входять в ціну оренди житла.

Видатки на оплату комунальних послуг в Любліні

Вид послуги

Ціна в місяць в доларах США

Житлове приміщення площею 80 м2.

Газ + електрика + вода + вивіз сміття.

140

Мобільний зв’язок за 1 хвилину розмови

0,8

Підключення до інтернету швидкість 6 мбіт/сек

12

Знімаючи житло, враховуйте особливості та зручність транспортних розв’язок, та витрати на транспорт. Середня ціна поїздки в громадському транспорті в Любліні становить 0,85$. Поїздка на таксі за 1 км шляху 0,6$.

Варто врахувати і витрати на продукти.

Вартість продуктів харчування в Любліні

Продукти

Ціна в доларах

Буханець хліба

0,65

Питна вода-1,5 літра

0,45

Картопля 1 кг

0,35

Куряча грудка 1 кг

4,75

Яйця 12 шт

2,35

Сигарети

3,90

Обід в кафе

5,50

Чашечка кави

1,95

Виявляється ціни на продукти в Любліні доступніше, ніж у Варшаві, але для більшості це значна частина витрат приблизно 25% від заробітку.

Як дістатися з України до Любліна?

Для поїздки з України в Люблін найзручніше скористатися авіа перельотом з Києва. У Любліні є міжнародний аеропорт. Час в дорозі-1 година 30 хвилин ціна квитка 1100 гривень. Маршрутні таксі з аеропорту в місто ходять цілодобово. Час поїздки 20 хвилин. Ті, хто поспішати можуть взяти таксі.

Не хочете летіти літаком, скористайтесь автотранспортом. Автобуси регулярно відправляються за маршрутом Київ-Люблін. Час в дорозі 17 годин середня ціна квитка 600 гривень.

З Києва до Любліна можна доїхати залізничним транспортом. Час в дорозі-14 годин. Ціна квитка 700 гривень. Доїхати до Любліна можна і з пересадкою у Львові.

Підіб’ємо підсумки

Роботу в місті Люблін у Польщі знайдуть висококваліфіковані професіонали і люди без кваліфікації і знання мови.

Шукайте вакансії самостійно*на сайті eurabota. Активно розміщуйте резюме і отримуйте програми від роботодавців

Оформляйте робочу візу (з біометричним паспортом можна працювати в Польщі без оформлення візи 90 днів), легально влаштовуйтеся на роботу і отримувати заробітну плату в Польщі.

Асортимент вакансій широкий. Робота в країнах Євросоюзу дозволить вам поправити фінансове становище, вивчити польську мову, відвідати країни Єврозони і дізнатися більше про життя за кордоном.