У НБУ вважають, що через міграції необхідно провести перепис населення

На думку експертів НБУ, міграційні процеси в країні набули настільки великий розмах, що найближчим часом необхідно провести Всеукраїнський перепис населення.

НБУ фото

На цьому тижні в Національному банку України підготували та опублікували великий звіт про стан фінансової системи країни. Звіт містить інформацію про те, що на фінансову стабільність, крім усього іншого, великий вплив мають масштабні міграційні процеси, які спостерігаються вже не перший рік.

Точно підрахувати скільки українців виїхало за кордон з метою працевлаштування практично неможливо, але згідно зі статистичними даними, наданими Державною прикордонною службою, у період з 2008 по 2017 рік за межі України виїхали і не повернулися 3,7 мільйона українських громадян. На думку експертів, що підготували звіт, малоймовірно, що з числа тих, хто виїхав більшість планує повертатися додому.

За оцінками НБУ, грошові перекази від українців, які працюють в інших країнах – важливе джерело валютних надходжень, що забезпечують стабільність валютного ринку, підтримують внутрішнє споживання і грошові заощадження.

«Але в довгостроковій перспективі масова трудова міграція створює великі ризики. Вона призводить до зниження потенційного ВВП і надмірного тиску на державні фінанси, оскільки трудові мігранти практично не платять податки і соціальні внески», – підкреслюється в звіті.

Джерело: www.eurabota.ua