Як отримати вид на проживання у Франції

Громадяни пострадянського простору мріють жити в соціально безнапасних і високорозвинених країнах. В Європі є все, що може задовольнити потреби сучасної людини. Особливість еміграції: виїхати за кордон не так складно, а ось утриматися там не всякий зможе. Законний ВНП в забезпеченої Франції отримують тільки найсильніші та стійкі.

вид на проживання у Франції

З таким статусом можна претендувати на:

  • ведення власного бізнесу на території Євросоюзу;
  • стабільне життя з соціальними гарантіями, хороший дохід, можливість навчання в Європі, користування кредитами від міжнародних банків, медичне страхування;
  • доступне житло з усіма вигодами, можливість придбання техніки в кредит або за низькою відсотковою ставкою;
  • свободу пересування Євросоюзом, відкриті європейські кордони;
  • перспективу придбання постійного місця проживання.

Зміст

  1. Як отримати ВНП у Франції
  2. Як емігрувати до Франції
  3. Бізнес імміграція
  4. Як влаштуватися на роботу
  5. Особливості присвоєння пенсії
  6. Переваги життя

Як отримати ВНП у Франції

Відомо 4 хвилі переселення українців в республіку, яка приймала громадян з недалекого закордону. Тому багато представників України досі мріють опинитися тут.

Отримати дозвіл на проживання в республіці можна такими способами:

  • через шлюб з французом, француженкою (він може бути цивільним, але повинен бути обов’язково зареєстрований в мерії).
  • складання договору про спільне проживання;
  • укладення договору з роботодавцем;
  • участь у програмах для студентів по культурному обміну;
  • виїзд для заняття власною підприємницькою діяльністю;
  • присвоєння статусу біженця;
  • наявність сімейно-родинних зв’язків;
  • проходження процесу натуралізації.

На відміну від інших європейських держав ВНП при покупці нерухомості тут не набувається.

Як емігрувати до Франції

Франція фото

На сьогодні встановлено лояльний візовий режим, тому еміграція до Франції з України стає популярною. Раніше українці потрапляли в Європу рідше, і умови їх перебування тут були зовсім іншими.

Зараз для українців є універсальна можливість пройти підготовчі курси за спеціальністю перед працевлаштуванням. Це збільшує шанси іноземця на високооплачувану посаду, завдяки заняттям підвищується його кваліфікація, поліпшуються навички розмовної мови, вивчаються психологічні та національні особливості французів.

Є можливість отримання соціальної державної підтримки, найчастіше це стосується тих, хто хоче відкрити ВНП. Також тут лояльне ставлення щодо тих громадян, які хочуть придбати в цій державі ПМП. Французи мають здоровий погляд на поняття подвійного громадянства. Використання праці неповнолітніх тут не вітається, тому для імміграції дітей потрібні вагомі підстави.

Щоб придбати ПМП в шлюбі, необхідно пройти велику кількість процедур, оформити купу документації, надати довідку про сім’ю і її фінансовий стан. Обов’язкова умова – проживання пари разом на протязі декількох років. Але навіть після всього цього не факт, що чоловік і жінка стануть законними громадянами держави. Плюс одруження з представником нації – отримання ВНП. Цей статус дозволяє відчувати себе комфортно в чужій країні. Єдине, що відрізняє іноземців – відсутність голосу на виборах.

А ось придбати громадянство шляхом присвоєння статусу біженця навряд чи вдасться. Такі прохання задовольняються вкрай рідко, це пояснюється тим, що Україна та інші пострадянські держави вважаються юридично цивілізованими. Тому довести, що в якомусь із них порушуються права, дуже важко.

Переїхати на ПМП до Франції, придбавши офіційну роботу – дуже хороший спосіб закріпитися в чужій державі. Для цього потрібно підписати договір з наймачем, який, у свою чергу, повинен довести, що серед місцевого населення немає фахівців необхідного йому професійного рівня. Тому працівників із закордону запрошують тільки в разі дефіциту національних трудових ресурсів. Це грамотні люди вузької спеціалізації або особливого рівня підготовки.

Бізнес імміграція

Для розвитку національної економіки в кожній країні повинні діяти інвестиції, існують навіть спеціальні механізми для залучення капіталу з-за кордону. При відкритті філії відбувається активізація національної економіки, створюються нові робочі місця, зростає фінансова стабільність країни.

Тому для фінансово незалежних осіб є свої переваги в отриманні ПМП, оформити яке можна за такою схемою.
  1. Відкриття організації, фірми, підприємства. Спочатку потрібно подати прохання в префектуру, територіальні межі якої будуть приймати бізнес. Заявником виступає сам підприємець, чим підтверджує своє керівництво. Щоб заява була прийнята, необхідно вкласти в справу велику суму – близько мільйона євро.
  2. Отримавши дозвіл, можна оформляти гостьову візу, а потім карту комерсанта.
  3. Вся документація буде передана до французького посольства, а після в префектуру, яка має відношення до ведення бізнесу. Документи будуть розглянуті протягом трьох місяців, найчастіше прохання задовольняється, а підприємцю видається карта бізнес-класу.
  4. Далі етап подачі прохання з метою придбання посвідки на постійне проживання. Якщо у бізнесмена за рік не буде проблем з правоохоронними органами, то вже через рік він зможе отримати цей статус. Видається такий дозвіл на 365 днів.
  5. Якщо підприємницька діяльність ведеться успішно більше ніж два роки, комерсант може претендувати на отримання ВНП вже на 10 років. Продовжувати його щороку не потрібно.
  6. Через реєстрацію власної справи можна отримати й ПМП в тому випадку, якщо організація буде добре працювати близько 5 років. При цьому бізнесмен обов’язково повинен більшу частину часу перебувати в межах Євросоюзу.

Якщо комерсант успішно працює вже рік, веде активну підприємницьку діяльність, йому надається право переїзду всієї родини.

Для цього потрібно подати в посольство наступне:
  • копії документів, що засвідчують особу заявника;
  • довідку про сімейний складі;
  • фотографії за зразком;
  • анкети за формою;
  • підтвердження права володіння нерухомим майном (якщо така є);
  • медичну довідку для еміграції;
  • підтвердження економічної стабільності: виписки з банківських рахунків, кредитну карту;
  • документацію, що підтверджує перебування в республіці: чеки, квитки;
  • медичне страхування на рік;
  • довідку про несудимість;
  • ліцензію на ведення бізнесу (за потребою);
  • підтвердження права довіреності на ведення адміністративної документації;
  • підтвердження права представляти сімейні інтереси.

Як влаштуватися на роботу

Щоб влаштуватися на хорошу вакансію навіть у розвинутій країні, необхідно мати відмінні рекомендації від інших наймачів і співробітників.

Французи довіряють документації про кваліфікацію працівника більше, ніж результатами співбесіди. Тому іноземцю, крім диплома, знадобляться ще посвідчення, свідоцтва про закінчення курсів. Чим краще рекомендації, тим вищі шанси на отримання високої посади.

До складання резюме слід підійти з усією відповідальністю. Супровідний лист – обов’язковий елемент цього документа.

Потрібно знати: працівника оцінять вище, якщо той навчиться виконувати свою роботу так, як заведено тут, а не у себе вдома.

Ще один плюс при працевлаштуванні – хороші знання мови. Якщо в іноземця є високий рівень кваліфікації, але він не знає французької, слід йти на прискорені курси. В протилежному випадку шанси знайти гідну роботу зведені до мінімуму.

На жаль, потреби в іноземних гуманітаріїв тут немає, попит мають програмісти, фахівці IT і персонал, що обслуговує.

Особливості присвоєння пенсії

За французькими законами для пенсіонерів-іноземців встановлена мінімальна пенсія в розмірі від 700 до 800 євро на місяць, навіть якщо вони не пропрацювали тут ні дня.

Але для цього важливо виконувати наступні умови:
  • вік претендента – понад 65 років;
  • проживання на території республіки протягом 10 років більше ніж 6 місяців в році;
  • дохід не більше, ніж 9 504 € в рік на людину і 14 755 € на подружню пару.

Переваги життя

Іммігрантам важко засвоювати принципи життя у Франції, їм доводиться ретельно працювати та вчиться з нуля, щоб отримати тут життя, про яке вони мріяли у себе на батьківщині. Але є кілька категорій іноземців, яким в чужих землях живеться легко.

Це жінки, які вийшли заміж за французів, до слов’янок тут добре ставлення. Якщо в іммігранта вийшло створити відмінну сім’ю, він буде щасливий.

Також задоволені своїм перебуванням за кордоном іноземці, які емігрували без права на роботу легально. Ці люди можуть працювати зварниками, садівниками, різноробами, будівельниками. Так, це не легальна робота, але така праця цінується тут краще, ніж в пострадянському світі. Хоча, в Канаді, США, Австралії його оплачують значно вище.

Щоб успішно освоїться у французькій державі, необхідно завести свій маленький бізнес. Можна облаштувати затишне кафе або магазинчик на березі моря, які завжди привертають до себе клієнтуру.

Вид на проживання у французькій країні – прекрасна можливість для набуття статусу осілості надалі. Щоб добре влаштується в Європі в 2018, потрібно не сидіти склавши руки та не чекати біля моря погоди, а діяти, наполегливо йдучи до своєї заповітної мети. Сподіваюся, ця інформація буде корисною і стане в нагоді вам в майбутньому. Бажаю всім успіхів!