В Чехії зацікавлені в студентах з України

З кожним роком в Чехії зростає кількість українців, які надходять у місцеві університети та інші навчальні заклади.

Университет фото 

На сьогоднішній день близько 70 тисяч українців навчається за кордоном. Лідером за кількістю українських студентів є Польща, але також зростає кількість учнів і в інших країнах, в тому числі і в Чехії, яких тут налічується близько 3 тисяч.

Представниця чеського Міністерства освіти Івана Ришкова розповіла, що українці поки становлять невелику кількість серед усіх іноземних студентів. Їх тільки 7%, за чисельністю вони на третьому місці після словаків і росіян.

Інститут соціології Чехії провів велике дослідження серед іноземних студентів, які навчаються в країні. Результати опитування показали, що переважна більшість студентів з України приїздить на навчання саме тому, що, крім високого рівня освіти, Чехія пропонує його безкоштовно. Студент, який знає чеську мову на рівні, що дозволяє йому вчитися, надходить у вищий навчальний заклад на тих же умовах, що і чехи. Після завершення навчання 37% опитаних українців планують залишитися в Чехії.

Як розповіла керівник дослідження Яна Леонтиева, чеські університети, які мають досвід роботи з українськими студентами, які швидко вивчають мову, інтегруються і добре вчаться і в майбутньому планують приймати всіх бажаючих вступати до них українців.

«Після 5-8 років навчання вони добре адаптуються в місцеву культуру, заводять міцні соціальні зв’язки, часто мають партнерів, тому більшість з них планує залишитися жити і працювати в Чехії», – зазначила соціолог.

Джерело: www.eurabota.ua