Як відрізняються зарплати жінок і чоловіків у різних країнах світу

Розрив в оплаті праці між чоловіками і жінками спостерігаються в усьому світі. У країнах Азії жінки заробляють на 40% менше, ніж чоловіки. Трохи кращою показник в Африці, де невідповідність заробітної плати між людьми різних статей – 29%. Найнижчий розрив в оплаті праці у світі існує у Європі, а саме у Східній та Західній Європі. В Європі, представниці прекрасної статі заробили на 20% менше, ніж чоловіки. В ті час як у Північній і Південній Америці, жінки отримали лише дві третини того, що заробляють чоловіки.

Найбільш велику нерівність у заробітній платі існує в Бразилії та Індії, де жінки в годину заробляють на 35% до 36% менше, ніж чоловіки. Трохи ніс показник в Аргентині, де розрив в оплаті праці склала 31%.

Що стосується Європи, то Данія входить в число провідних країн, у яких заробітна плата чоловіків і жінок найбільш рівна. Жінки заробляють тільки на 9% менше, ніж у чоловіка з такою ж кваліфікацією і стажем. Наступні за списком такі країни, як Великобританія, Бельгія і Нідерланди. У цих країнах жінки заробляють на 14% до 17% менше чоловіків. Як не дивно, але розрив в оплаті праці жінок в Угорщині нижче, ніж у Німеччині або Фінляндії. Угорські жінки отримують на 17 % менше від чоловіків, у той час як різниця в Німеччині складається 22%.

Найбільш чітко увинтит відмінності, можна аналізуючи рівень зарплат різних посад . Жінка, яка займає високу керівну посаду заробляє на 24% менше, ніж чоловік-керівників. Аналогічні розбіжності з оплати праці існує в сфері інженерії та машинобудування, де жінки заробляють 75% від того, що заробляють чоловіки. У свою чергу, пані, зайняті у сільському господарстві, садівництві або лісовому господарстві отримують нижчу погодинну ставку на 20%. Найменша різниця в заробітній платі існує у сфері адміністрації, послуг або торгівлі – заробітна плата різниться лише на 10%.

В Україні різниця між зарплатою жінок та чоловіків, в залежності від сфери зайнятості, становить від 25-40%