Польща: вся основна інформація для біженців з України

Польща прийняла на себе основну масу українських біженців.

Як дістатися?

Поїздом до Чопа, Львова чи інших міст західної України, а від них – автобусом до пункту пропуску на кордоні. Також у Львові можна пересісти на поїзд, що прямує до Польщі – у Пшемисль або Хелм. Розклад поїздів дивіться тут https://t.me/UkrzalInfo.

Вигідні авіаквитки для польотів з або в межах Польщі знаходите на https://avia.tripmydream.com/.

Документи

Біженці з України можуть перетнути кордон за внутрішнім паспортом України.

Провіз домашніх тварин дозволено! Проте на сайті https://tripadvisor.mfa.gov.ua/?location=pl значиться, що для в’їзду до Республіки Польща собаки, кішки та тхори повинні мати мікрочіп та вакцинацію, решта – без обмежень, але рішення буде прийнято при перетині польського кордону.

Що робити після перетину кордону?

Якщо ви не потребуєте термінової допомоги і маєте місце для тимчасового перебування, тоді не потрібно реєструватися в приймальному пункті або деінде. Можна одразу їхати у своє місце призначення.

Громадяни України, які прибули після 24.02.2022, мають право на безкоштовний проїзд по території Польщі поїздами, право на працю, безкоштовне медичне лікування та безкоштовне навчання своїх дітей у школах, дитсадках та ліцеях. Щоб скористатися цими можливостями необхідно оформити PESEL https://www.gov.pl/web/gov/otrymay-nomer-PESEL-ta-dovirenyy-profil-posluha-dlya-hromadyan-Ukrayiny-u-zvyazku-zi-zbroynym-konfliktom-na-terytoriyi-tsiyeyi-krayiny.

Детальна інформація про допомогу, яку надає Польська Республіка українцям, доступна на офіційному сайті https://www.gov.pl/web/ua?fbclid=IwAR3RfV_ePBI5XDkuYhhwxts-1XZ_-nCqbO-1yjvJS_oRN7CQ8pTzu9j.

Житло у Польщі

Якщо вам нема де зупинитися в Польщі, зверніться до Центру біженців – вони є на всіх пунктах перетину українсько-польського кордону та вокзалів (dworzec), а також у містах Польщі. Там можна отримати допомогу з житлом, продуктами, мобільним зв’язком та консультації практично з будь-яких питань. Список доступний тут https://www.gov.pl/web/ru/-2).

Адреса центру у Варшаві: Jagiellonska 57, 03-301 Warszawa Poland

Форма для отримання допомоги з пошуком житла https://docs.google.com/forms/d/1PiVslKvHwkTQP10Kp2I_vWN820qHvyhGRIVdYa0-lUc/viewform?edit_requested=true.

Безкоштовний транспорт

З 1.04 безкоштовно їздити поїздами TLK та IC PKP Intercity можуть тільки жінки, діти, люди з інвалідністю та особи старше 60 років. Щоб скористатися пільгою, потрібно пред’явити на касі документ, що засвідчує особу та підтверджує перетин кордону після 24 лютого, та отримати квиток.

Сайти для пошуку роботи у Польщі:

https://oferty.praca.gov.pl/

http://www.olx.pl/dla-ukrainy/praca-ua

З 24 лютого громадяни України після отримання PESEL можуть легально займатися індивідуальним підприємництвом (ФОП) на тих же умовах, що й громадяни Польщі чи власники Карт поляка, карток постійного резидента ЄС.

Соціальна допомога

Українці, які приїхали до Польщі, починаючи з 24.02, можуть отримати одноразову допомогу у розмірі 300 ZL. Докладніше тут https://www.gov.pl/web/gov/otrymayte-odnorazovu-hroshovu-dopomohu.

Корисна інформація

Інформація про в’їзд до Польщі на порталі «Дiя» https://business.diia.gov.ua/poland-assistance

Мануал для українців з в’їзду до Польщі https://docs.google.com/document/d/10Jy6_qj4tHgun603AJA1doF1g_4DvN02AhY0ZwCjQtY/edit

Корисна інформація для мам (https://static.im-g.pl/im/3/28186/m28186463, WITAMY-W-POLSCE.pdf

Юридична допомога у Польщі https://www.facebook.com/groups/410900819485148/

Консульський відділ Посольства України у Польщі (Варшава). Адреса: Antoniego Malczewskiego 17, 02-617 Warszawa

Джерело: https://t.me/help_ukraina