Українці оголосили війну фальшивому вершковому маслу

У Державній службі з питань безпеки продуктів харчування і захисту споживачів повідомили, що найближчим часом у ряді областей буде проведена масштабна перевірка виробників вершкового масла.

Підстава для перевірки – продаж на ринках і магазинах під виглядом натурального вершкового масла продукту, який містить жири невідомого походження і призначення.

Як повідомляється на сайті Держслужби, будуть перевірятися виробники шести областей, а саме: Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської, Івано-Франківської, Харківської, Хмельницької.

Цих перевірок, швидше за все, і не було б, якби не група громадських активістів, які організували проект під назвою «СТОП фальсифікат. Масло». Вони купували вершкове масло від відомих виробників і віддавали на перевірку в спеціалізовані лабораторії. В результаті виявилося, що 20 відсотків продукту, який продавався як вершкове масло – підробка.

«В рамках проекту факти невідповідності стандартам виробництва вершкового масла були встановлені у таких операторів ринку: « Миколаївмолпром», «Фірма Квітень», «Титан», «Таврія-В», «Івано-Франківський міськмолокозавод», «Наш Продукт», «Старокостянтинівський молочний завод», «Богодухівський молокозавод», «Інтер-мол»,– повідомили у відомстві.

В ході перевірок будуть вивчені питання реєстрації цих фірм і торгових марок, умови виробництва і зберігання продукції, якість сировини, яка використовується при виробництві вершкового масла.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за даними Держстату, протягом 2019 року обсяг обороту роздрібної торгівлі збільшився на 10,5 відсотка в порівнянні з 2018 роком.

69 відсотків українців вважають, що вийти з кризи заважає всепроникна корупція. Такі результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.