Фінляндія навчає дітей у школі, як розпізнати фейкові новини

Спеціальна програма дозволяє дітям у Фінляндії отримувати Інструкції про те, як розпізнати фейкові новини і не вірити їм, пише британська газета The Guardian.

Нещодавно Фінляндія посіла перше місце в рейтингу європейських країн, найменш сприйнятливих до фальшивих новин. Виявляється, для цього є конкретні причини: діти навчаються в декількох напрямках.

Середня і старша школи навчають інформаційної грамотності та критичного мислення. Програма була введена в 2016 році і розвивається в декількох напрямках.

На уроках математики у студентів є заняття, які показують, як легко обдурити статистику.

У художніх класах частиною стратегії є уроки про те, як легко можна маніпулювати тим чи іншим фото або іншим зображенням.

На уроках історії студенти у Фінляндії проводять заняття, які викладають відомі пропагандистські кампанії, а їхні вчителі показують, які слова найчастіше використовуються для того, щоб заплутати або ввести в оману громадську думку.

«Метою навчання є формування активних, відповідальних громадян і виборців», – говорить Керрі Ківінен, викладач коледжу в Гельсінкі.

“Критичне мислення, перевірка фактів, інтерпретація та оцінка інформації, яку Ви отримуєте, є ключовими. Ми зробили її основою того, що ми викладаємо з усіх предметів у школі», – додає Ківінен.

Ця програма є частиною основної стратегії, розробленої урядом Фінляндії в 2014 році, коли на країну напала серія фальшивих новин з сусідньої Росії.