Європейський Союз схвалив взаємне визнання країнами тестів на антиген і ПЛР

Лідери 27 країн Євросоюзу схвалили використання антигенних експрес-тестів, а також взаємне визнання у всьому співтоваристві результатів ПЛР-тестів на коронавірус. Про це йдеться в заяві онлайн саміту ЄС, який проходив вчора ввечері.

«Держави-члени одноголосно погодилися з рекомендацією Ради про створення спільної основи для використання швидких тестів на антигени і взаємне визнання результатів тестів на COVID-19 у всьому ЄС», – йдеться в повідомленні.

У документі підкреслюється, що рішення «допоможе пом’якшити поширення вірусу і сприятиме безперебійному функціонуванню внутрішнього ринку». Взаємне визнання результатів тестів на SARS-CoV-2 сертифікованими органами охорони здоров’я має важливе значення для полегшення транскордонного переміщення, відстеження та лікування осіб, інфікованих при транскордонних контактах.

Тому всі країни ЄС повинні приймати результати експрес-тестів на антигени і ПЛР-тестів. “Крім того, рекомендація Ради включає в себе спільне використання стандартизованого набору даних через цифрову платформу, розробку загального списку експрес-тестів на COVID-19 на антигени, визначення пріоритетності ситуацій для використання таких тестів і багато іншого»,- йдеться в заяві.