Українські АЕС у небезпеці?

“Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибув в Україну для проведення переговорів з високопоставленими державними чиновниками щодо підтримки забезпечення безпеки ядерних об’єктів у країні, що роздирається війною”,- повідомляє Euronews.

Рафаель Гроссі заявив, що конфлікт «наражає на безпрецедентну небезпеку українські атомні електростанції та інші об’єкти з радіоактивними матеріалами».

«Нам необхідно вжити термінових заходів, щоб забезпечити їх безпечну та надійну роботу та знизити ризик ядерної аварії, яка може мати серйозні наслідки для здоров’я та навколишнього середовища, як усередині України, так і за її межами», — зазначив він.

За даними Всесвітньої ядерної асоціації, Україна має одну з найбільших ядерно-енергетичних систем у Європі з 15 реакторами на чотирьох атомних електростанціях, які виробляють майже половину електроенергії країни.

З початку вторгнення російські війська взяли під контроль Чорнобильську АЕС та Запорізьку АЕС.

«Ми більше не можемо дозволити собі гаяти час. Цей конфлікт вже приносить неймовірні людські страждання та руйнування. Досвід і можливості МАГАТЕ необхідні для запобігання можливості ядерної катастрофи», – сказав Гроссі.