Порошенко не з’явився на допит за звинуваченням у державній зраді

“Колишній президент України Петро Порошенко не з’являвся перед офіційними особами, які розслідують звинувачення в державній зраді, які базуються на тому, що він, ймовірно, допоміг проросійським сепаратистам продавати вугілля Києву”, – повідомляє AFP.

Державне бюро розслідувань заявило, що підозрює Порошенка у пособництві самопроголошеним Донецькій Народній Республіці та Луганській Народній Республіці у продажу вугілля Києву приблизно на 1,5 мільярда гривень у період із 2014 по 2015 рік.

“Порошенко, який зараз перебуває в сусідній Польщі і обіцяв повернутися в Україну в січні, “не з’явився” на допит, “бо він не був зобов’язаний” це робити”, – наполягав його адвокат Ілля Новіков.

За словами Новікова, запит ДСУ «не встановлено законом і не має обов’язкового характеру».

Влада заявляє, що розслідує десятки ймовірних злочинів, до яких, як вони підозрюють, може бути причетний Порошенко.

Якщо його визнають винним у державній зраді, то йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Порошенко заперечує будь-які порушення, заявивши, що звинувачення «переходять червону межу».

Його близький соратник, колишній спікер парламенту Олександр Турчинов, назвав розслідування “ще однією справою, сфабрикованою за прямою вказівкою чинного президента”.

Перемігши у квітні 2019 року на президентських виборах, Зеленський пообіцяв викорінити корупцію та розслідувати дії посадових осіб попередньої адміністрації.

Хоча Порошенко наблизив колишню Україну до Заходу під час свого президентського терміну, критики закидали йому нездатність боротися з корупцією та бідністю.