Поліпшення життя помітило вдвічі менше українців, ніж погіршення

Згідно з результатами великого соціологічного дослідження, яке провели фонд Демократичні ініціативи та Центр Разумкова, тільки невелика частина українців в 2019 році визначила для себе, що жити їм стало набагато краще, ніж було у попередні декілька років.

Так, поліпшення свого життя в цілому помітили 14 відсотків українських громадян. При цьому жити стало важче 29 відсоткам українців. Ніяких змін на краще чи на гірше не помітили 47 відсотків громадян України.

Переважна більшість українців вважає, що протягом 2019 року тенденція до погіршення в багатьох сферах життя тривала. Негативні зміни спостерігалися в подальшому зростанні цін і тарифів, охороні здоров’я і соціальному захисті. Однак покращення ситуації, як вважає частина українців, спостерігалися в оборонній сфері і в сприйнятті України на міжнародній арені.

Соціологи попросили за 5-тибальною шкалою оцінити економічну ситуацію в країні і рівень свого добробуту. На думку респондентів, економіка працює на 2,5 бала. Власний добробут українці оцінили на 2,8 бала. Оцінки, м’яко кажучи, навіть не дотягують до рівня «задовільно». Так що нинішньому уряду буде над чим попрацювати в 2020 році.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Держстаті підрахували, що зростання доходів українців в 2019 році суттєво сповільнилося.

У США в 2019 році зафіксоване найповільніше зростання чисельності населення за 100 років. Населення збільшилося всього на 0,5 відсотка.