Імовірного замовника вбивства правозахисниці затримано в Україні

“Імовірний замовник вбивства української правозахисниці Катерини Гандзюк, яка викрила корупцію в Херсонській області, був затриманий в Україні”,- повідомила сьогодні Генеральна прокуратура.

«За постановою судді Печорського районного суду м.Києва від 16 червня 2020 року співробітники Служби безпеки України (СБУ) близько 7 години ранку затримали підозрюваного в підготовці і організації нападу на Катерину Гандзюк – главу Херсонської обласної ради”, – йдеться в заяві. Ім’я затриманого не вказано, але на даний момент Херсонську обласну раду очолює Владислав Мангер.

“Затриманий буде доставлений до Печорського районного суду м. Києва, де буде розглянуто питання визначення запобіжного заходу – тримання під вартою без права на звільнення під заставу”,- повідомляє Генпрокуратура.

У липні 2018 року в Херсоні невідомий нападник облив Гандзюк сірчаною кислотою. Правозахисниця отримала опіки близько 40 відсотків її тіла, перенесла численні операції, але померла 4 листопада того ж року. У серпні 2018 року слідчі затримали п’ятьох підозрюваних у нападі – колишніх учасників українських силових операцій на Донбасі. Вони визнали себе винними і були засуджені до різних термінів ув’язнення в червні минулого року.

У лютому цього року Генеральна прокуратура України звинуватила Мангера в організації теракту. Його зняли з посади і заарештували на 17 днів.

Незабаром після цього Мангер був звільнений під заставу, а згодом суд поновив його на посаді голови Херсонської обласної ради. У березні цього року його колега Олексій Левін був екстрадований з Болгарії до України.

В кінці квітня СБУ оголосила, що завершила розслідування вбивства Гандзюк, що також виявило Мангера, як організатора злочину.