Туристи стурбовані: Айя-Софія знову може стати мечеттю

У Туреччині Айя-Софію (колишній Собор Святої Софії), який є одним з найпопулярніших серед іноземних туристів музеїв, можуть знову зробити мечеттю.

Резонансну заяву турецького президента Реждепа Тайіпа Ердогана про те, що Айя-Софія в Стамбулі, яка на сьогоднішній день є однією з найпопулярніших серед іноземних туристів архітектурних пам’яток Туреччини і об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, може знову стати мечеттю, викликала бурхливе обговорення не тільки в Туреччині, але і в європейських країнах, в першу чергу, в Греції.

Сьогоднішній світський статус Айя-Софії дає можливість представникам всіх конфесій перебувати в Храмі – молитися або просто милуватися дивовижною архітектурою і розписами в середині величної будівлі. Черговий заклик до того, щоб музей знову став мечеттю, вже викликав напруженість у відносинах між Туреччиною і Грецією.

Ердоган, припускаючи, що з Айя-Софії можна знову зробити мечеть, зауважив, що «туристи всіх віросповідань зараз можуть безкоштовно заходити до мечеті Султанахмет (Блакитна мечеть), яка розташована по сусідству. З Айя-Софією можна зробити теж саме».

Наскільки це можливо реалізувати на практиці, важко уявити. На сьогодні вхід до музею коштує 60 турецьких лір (10 доларів).

У соціальних мережах стають популярними дискусії про перетворення музею знову на мечеть, навіть незважаючи на рішення Верховного суду Туреччини, який у вересні минулого року ухвалив, що Собор Святої Софії повинен залишатися музеєм.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що для тих українців, які приїжджають помилуватися Собором Святої Софії у Стамбулі, з’явиться аудіогід українською мовою.

Згідно зі статистичними даними за минулий рік, Туреччина лідирує серед країн, куди подорожує найбільше українських туристів.