Гостра відповідь ЄС на перевибори в Стамбулі: «Туреччина дрейфує до диктатури»

«Рішення про скасування результатів виборів мера в Стамбулі, програних правлячою партією президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, підриває демократію і дрейфує до диктатури»,- попередили представники ЄС.
Центральна виборча комісія Туреччини, вирішила, на прохання президента Туреччини Ердогана, скасувала результати місцевих виборів в Стамбулі, на яких перемогла опозиційна Народно-республіканська партія.
Цей крок погіршив і без того ненадійні відносини між Брюсселем і Анкарою. Найгостріша критика щодо Туреччини йде від представників Європейського парламенту.
Також представники Європейської комісії закликали до посиленого громадському контролю над цим «далекосяжних рішенням, прийнятим у вкрай політизованому контексті».
З їх заяви випливає, що цей випадок позначиться на відносинах між ЄС і Туреччиною. «Забезпечення вільного, справедливого і прозорого виборчого процесу необхідно для будь-якої демократії і є основою відносин Європейського Союзу з Туреччиною»,- підкреслили представники ЄС.
Голландський депутат Європарламенту від групи Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів Каті Пірі вважає, що президент Туреччини не прийняв провал своєї партії, і тому він вирішив протистояти волі електорату, змусивши виборчу комісію оголосити повторне голосування. «Це підриває довіру до демократичної передачі влади за допомогою виборів в Туреччині»,- написала Пірі в Twitter.
Підставою для скасування виборів став передбачуваний зв’язок деяких виборчих комітетів з «терористичною організацією».