Зі строгими обмеженням: школярі в Туреччині повертаються в класи

Новий навчальний рік розпочався сьогодні в Туреччині, і близько 18 мільйонів учнів увійшли в класи, після того, як минулий навчальний рік для турецьких учнів пройшов в основному віддалено через пандемію коронавіруса.

2021/2022 навчальний рік в Туреччині почався на тлі зростання захворюваності коронавірусом, яка минулого тижня досягла рівня, зареєстрованого до введення епідеміологічних заходів у червні цього року.

За даними Міністерства охорони здоров’я, 5 вересня було зареєстровано 20 033 інфікованих. З цієї причини сьогодні учні увійшли в класи з великими тривогами на тлі запеклих суперечок громадськості і професіоналів – педагогів і медиків.

Стурбованість пов’язана, з одного боку, з здійсненням епідемічних заходів, а з іншого – з твердженнями про можливі перерви в навчанні в школі, якщо нові випадки коронавіруса будуть продовжувати рости такими ж темпами. Стверджується, що відвідування школи не повинно перериватися, як це було в минулому навчальному році.

Міністерство освіти Туреччини видало постанову з правилами, яких повинні дотримуватися вчителі та учні.

Учні та вчителі повинні будуть носити маски в школі і на уроках, повинні будуть дотримуватися дистанції і правила гігієни в шкільних будівлях. Батьків у двір не пустять.

Заняття триватимуть 40 хвилин з 10-хвилинними перервами. Якщо в класі є позитивні результати тесту на коронавірус, все в класі, включаючи вчителів, будуть поміщені в 14-денний карантин.

Розпорядження Міністерства внутрішніх справ Туреччини, спрямоване шкільним владі, передбачає додаткові заходи безпеки в шкільних будівлях і на територіях. Вчителі та співробітники, які не пройшли вакцинацію, повинні будуть здавати ПЛР-тест двічі в тиждень.

У Туреччині близько 1 мільйона вчителів. За даними Міністерства охорони здоров’я, 72,57 відсотка з них були вакциновані двома дозами вакцини. Вище – 84,06 відсотка – відсоток вакцинованих однієї дозою.