Прогноз: Інфляція у Туреччині знизиться до 27% до кінця року

Нестримна інфляція в Туреччині продовжить зростати протягом найближчих місяців, перш ніж впаде приблизно до 27% до кінця року.

Інфляція в країні зросла до 36% у грудні після серії зниження процентних ставок центральним банком, внаслідок чого турецька ліра втратила 44% своєї вартості по відношенню до долара в 2021 році.

Згідно з дослідженням Reuters, річний індекс споживчих цін становитиме 40% на кінець першого кварталу та 39% на середину року. Експерти очікують, що інфляція знизиться до 26,8% до кінця 2022 року і до 15,4% у 2023 році, що різко контрастує із прогнозом уряду Туреччини, згідно з яким до середини 2023 року вона впаде до однозначних цифр.

Незважаючи на політику утримання процентних ставок, що проводиться урядом на низькому рівні для стимулювання експорту і кредитування, деякі економісти вважають, що центральний банк Туреччини змінить напрямок і підвищить процентні ставки в майбутньому.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підтримує активне зниження відсоткових ставок у своїй програмі, яка фокусується на експорті та кредитуванні, незважаючи на стрибки інфляції та різку критику стратегії з боку економістів та опозиційних законодавців.