Влада Стамбула надає їжу в обмін на сміття

“Вигідний, як для бюджету, так і для природи – це проект, покликаний навчити жителів Стамбула ділити сміття, а також полегшити їх фінансові труднощі під час пандемії”,- пише Deutsche Welle.

Двоє учнів початкової школи несуть пакети з пластиковими відходами та старої папером. Тонкі куртки, джинси і кросівки, які вони носять, показують, що у дітей немає грошей на теплий зимовий одяг. Їхня мати, одягнена в довге пальто і головну хустку, також несе мішок зі сміттям. Вони попрямували до муніципальної вантажівки, яка зупинилася в стамбульському районі Зейтинбурну.

Муніципальна влада приймає сміття і дає матері і дітям бали, які завантажуються в спеціальну чіп-карту. За зданий 21 кілограм сміття Фетхіє Алатас і двоє її дітей отримують 11 балів, на які вони можуть купувати продукти в магазині. «Таким чином я можу дозволити собі купити що-небудь для дітей», – каже мати.

Два муніципальних працівника приїжджають до Зейтинбурну кожен день, щоб отримати окремо зібране сміття, яке привозять місцеві жителі. Проект триває вже два місяці, і з кожним днем ​​приходить все більше і більше людей, щоб перетворити відходи в торгові бали.

Ініціатива також пов’язана зі складною економічною ситуацією в країні під час пандемії. Інфляція і безробіття ростуть. Як говорить Фетхіє Алатас, буханець хліба зараз стоїть два євро. За її словами, навіть шматок хліба – відмінна підмога для неї і її сім’ї. Тому вона дуже схвалює муніципальний проект.

У Туреччині діє система переробки сміття. Найбідніші з бідних ходять по вулицях з візками, щоб зібрати з контейнерів відходи, які можна переробити. Але домогосподарства в Туреччині не ділять сміття масово – вони викидають все в один контейнер.

Муніципалітет Зейтинбурну намагається змінити ситуацію. Глава екологічної служби Мухамет Кіса повідомив Tagesshau, що з листопада було зібрано понад 70 тонн сміття, в обмін на який муніципалітет розподілив товари на суму 40 000 турецьких лір – близько 4400 євро. В рамках цього проекту окремо збирають різні види сміття: метал, пластик, папір, скло і електроніку.

«Ми ввели цю систему балів для заохочення роздільного збору», – сказав Кіса. “В цілому, люди недостатньо обізнані про переваги роздільного збору, і цей проект покликаний сприяти цьому”, – додав мер.

Пандемія також сприяє тому, що люди дуже обережно розподіляють сміття. «Поточні економічні проблеми ускладнюють їм життя – їх доходів часто недостатньо, і муніципальний проект їм безперечно допомагає», – додає Кіса.

Зі свого боку, муніципалітет продає сміття на переробку і таким чином фінансує проект. Від цього програють тільки вуличні сміттярі, які об’їжджають контейнери з візками. Оскільки чим більше домогосподарств поділяють і здають сміття, тим менше його буде потрапляти до контейнерів.

57-річна Хава Акар також віддала своє сміття і зробила покупки в магазині на отримані бали. Їй вистачило на покупку рису, сочевиці, яєць, молока і масла. «Це здорово”, – сказала вона репортерові Tagesschau. “І це важливо, так ми позбавляємо природу від сміття”, – додала жінка.