Етнічні зіткнення в Казахстані: губернатор і начальник поліції відповіли за це

Президент Казахстану Касум-Жомарт Токаєв сьогодні прийняв відставку губернатора південної частини Жамбилської області, де минулого тижня в результаті етнічних зіткнень загинуло 10 осіб, повідомляє Reuters.

Токаєв призначив Бердібека Сапарбаева, колишнього віце-прем’єра, новим губернатором замість Аскара Мірзахметова. Президент також звільнив заступника губернатора і начальника поліції району. Інцидент, спровокований суперечкою про дорожній перевагу, привів до сварки між етнічними казахами і членами дунганской групи меншин, яка має китайське коріння, за якою послідували нічні заворушення, під час яких розгнівані натовпи підпалили десятки будівель і автомобілів. Хоча насильство вщухло до суботнього ранку, сьогодні атмосфера залишалася напруженою, і деякі казахи звинувачували владу в упередженості по відношенню до меншості, хоча багато хто закликав до примирення.

Раніше Токаєв звинуватив у насильстві «провокаторів», які використовували хуліганство, щоб спровокувавати масове насильство, і заявив, що місцева влада буде покарана за нездатність запобігти йому. Під час конфлікту десятки отримали поранення, і на наступний день багато дунган збігли в сусідній Киргизстан. Поліція затримала понад 40 осіб на місці і закрила основні ринки в Алматі, щоб запобігти подальшим зіткненням, повідомляє БТА з посиланням на Reuters.